back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η ελληνική πατέντα στην κατασκευή ξυλορακέτας θαλάσσης με κενά αέρος

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες ξύλινες ρακέτες στην Ελλάδα, κατασκευάστηκαν από τον Δημήτρη Φερεντίνο, το 1958 στην Καλλιθέα και συνεχίζουν να κατασκευάζονται μέχρι σήμερα, μετά από 62 χρόνια στον ίδιο χώρο. Ο λόγος για τις χειροποίητες ξυλορακέτες θαλάσσης με την επωνυμία «Το Αγόρι».

Στον Δημήτρη Φερεντίνο ανήκει και η πατέντα στην τεχνική κατασκευής με κενά αέρος, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς της μπάλας, ενώ κατάφερε να αυξομειώνει το βάρος της ρακέτας ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε παίκτη.

Μετά τον θάνατό του, την επιχείρηση συνέχισε η σύντροφός του Μαρία Παπαναστασίου και  σήμερα την εχουν αναλάβει ο ανιψιός της Νίκος Παπαναστασίου και ο συνεργάτης του, Γαβριήλ Παλαιοδήμος.

Η ιστορία του «Αγοριού»

«Την δεκαετία του ’50 ο Δημήτρης Φερεντίνος επιπλοποιός στο επάγγελμα και με χόμπι το κολύμπι είδε μια μέρα στην παραλία δύο Έλληνες της Αιγύπτου να παίζουν με ξύλινες μασίφ ρακέτες, όμοιες στο μέγεθος με εκείνες του τένις», λέει στον Αθήνα 9.84 ο  Γαβριήλ Παλαιοδήμος. «Εντυπωσιάστηκε  και αποφάσισε να φτιάξει κάτι αντίστοιχο, το οποίο μάλιστα το εξέλιξε μέσα στα χρόνια φτιάχνοντας τις ρακέτες με κενά αέρος έτσι ώστε το παιχνίδι να είναι πιο ευχάριστο και ξεκούραστο. Η τεχνική αυτή αργότερα κατοχυρώθηκε και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τεχνοτροπία, που συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα. Μετά τον θάνατό του, το 1989 την επιχείρηση συνέχισε η σύντροφός του Μαρία Παπαναστασίου, η οποία όχι μόνο κράτησε την επιχείρηση αλλά την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Εμείς τώρα ως τρίτη γενιά επιχειρούμε να την κάνουμε γνωστή και στο εξωτερικό. Ήδη κάνουμε εξαγωγές στην Κύπρο και στην Αμερική και πρόσφατα έχουμε συνάψει μια συμφωνία με την Βρετανία». 

«Αγόρι… έρχεσαι λίγο εδώ;»

Η επωνυμία «Αγόρι» προέκυψε από την εποχή που ο Δημήτρης Φερεντίνος έπαιζε ρακέτες στην παραλία,  διαδίδοντας  το παιχνίδι και οι υπόλοιποι λουόμενοι θέλοντας να μάθουν πληροφορίες τον φώναζαν «Αγόρι… έρχεσαι λίγο εδώ;»

Δείτε κάποιες απο τις ιστορικές ρακέτες της επιχείρησης «Το αγόρι»

Προδιαγραφές / Χαρακτηριστικά : Μοντέλο κατασκευής του 1958. Πρόκειται για πιστή απομίμηση της ρακέτας του τένις, με μασίφ ξύλο. Σχέδιο του Δημ. Φερεντίνου.

Προδιαγραφές / Χαρακτηριστικά : Πρόκειται για μία ρακέτα που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελεί πιστή απομίμηση της ρακέτας του τένις, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο ελαφριά.

Προδιαγραφές / Χαρακτηριστικά : Βασικό πλεονέκτημα αυτής της ρακέτας είναι ότι συνδυάζει την κατασκευή του 1970 με τη σημερινή τεχνογνωσία. Το ξύλο της έχει κενά αέρος και πιο μακριά λαβή.

Προδιαγραφές / Χαρακτηριστικά : Η ρακέτα αυτή κατασκευάστηκε το 1972 και κύριο γνώρισμά της είναι η μακριά λαβή της. Το ξύλο της έχει κενά αέρος για καλύτερο έλεγχο . Το βάρος της ποικίλει σε 5 διαφορετικά μεγέθη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα