back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σ. Τσιόδρας: 81 νέα κρούσματα -1415 συνολικά – 50 τα θύματα

Διαβάστε επίσης

Στα 1415 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα είναι 81, ενώ τα θύματα του ιού έφτασαν τα 50, καθώς κατέληξε ακόμη ένας ασθενής.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σ. Τσιόδρας:

-Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Εντατικής Θεραπείας είναι 90, εκ των οποίων 14 είναι γυναίκες .Το 57% των ασθενών έχουν υποκείμενα νοσήματα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 66 ετών.

-Τα θύματα του κορονοϊού ανήλθαν σε 50 μετά το θάνατο ενός ακόμα ασθενούς. Τα 12 από τα 50 θύματα ήταν γυναίκες.

-Οι νέες περιπτώσεις κορονοϊού ανέρχονται σε 81, ενώ καταγράφηκαν άλλα 20 νέα κρούσματα από το πλοίο Ε. Βενιζέλος που βρίσκεται αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά με 383 πλήρωμα.

-6 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός ομόλογος του νόσησε από τον κορονοϊό και του ευχήθηκε περαστικά, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά σε ασθενείς που επισκέφθηκε σήμερα στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα», ευχόμενος περαστικά, καθώς και στο προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς. Υπογράμμισε, δε, ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.

Σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των θανάτων, ξεκαθάρισε: «Είμαστε ανοιχτοί σε κριτική, γιατί δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αν υπήρχαν περισσότεροι, θα είχαν καταγραφεί στο γενικό σύστημα στα ληξιαρχεία σε πραγματικό χρόνο».

Σε σχέση με τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα που μένουν στο σπίτι, ο καθηγητής είπε πως θα πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο αναφοράς.

Ανακοίνωσε πως είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία για συνταγογράφηση ειδικών φαρμάκων για τους ασθενείς που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία.

Για τη μακροχρόνια επίπτωση της νόσου στην υγεία, είπε πως αυτό εξαρτάται από το εάν ο ασθενής θα νοσήσει βαριά και θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο ή θα την περάσει ελαφρά.

Για τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει ανέφερε ότι συζητούνται πολλά σενάρια. Φαίνεται ότι θα μπορούν να βρεθούν άφοβα στην πρώτη γραμμή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα νοσοκομεία. «Ένα «διαβατήριο» ανοσίας θα είναι πολύ χρήσιμο, ο ιός φαίνεται πως αφήνει ανοσία, διάρκειας δύο ή τριών ετών», ανέφερε.

Για το επικείμενο «δεύτερο κύμα» της νόσου το φθινόπωρο ή το χειμώνα, είπε πως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, κάνοντας λόγο για «συναγωνιστική» δράση μεταξύ των ιών, διευκρινίζοντας πως φέτος κυκλοφόρησαν τρεις ιοί γρίπης και μετά ήρθε ο κορονοϊός.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή ενέκρινε νέες οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με κορονοϊό.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη. Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα κάποιοι λίγοι αδιαφορούν και θέτουν σε κίνδυνο αυτήν την τεράστια προσπάθεια.

Προειδοποιούμε τους αδιάφορους και απερίσκεπτους ότι δεν θα ανεχθούμε την στάση τους Δεν είναι θέμα μαγκιάς και δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τίθεται σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη Εξαπλατάνου Αλμωπίας στην Έδεσσα για 14 ημέρες λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι άμεσα θα απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στα νησιά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία των νησιωτών

Παράλληλα τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με άλλα 12 εκατ.ευρώ για την σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο. Σε κάθε δήμο θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα μπορεί να τηλεφωνεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε και η διανομή φαγητού κατ΄οίκον».

«Ευγνωμονούμε τη συντριπτική πλειοψηφία, μαζί τους δίνουμε τη μάχη για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, την ίδια στιγμή θα είμαστε αυστηροί με όσους με τη στάση τους υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα