back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιστορικό γεγονός η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ για τους καλλιτέχνες

Διαβάστε επίσης

Το πράσινο φως στο νεοσύστατο φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΕΔΕΜ έδωσε χθες με επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, μέλος και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, του προσωρινού φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων, μίλησε σχετικά με την αδειοδότηση στον Αθήνα 9.84 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου:

«Η αδειοδότηση είναι ένα ιστορικό γεγονός! Κατόπιν αιτήματος του συνόλου, σχεδόν, του ελληνικού τραγουδιού, δίνεται άδεια σε ένα δικό του οργανισμό, σε έναν οργανισμό που θα διοικείται και θα ελέγχεται από όλους μας. Φυσικά, θα αναθέσουμε σε τεχνοκράτες τη λειτουργία του, διότι εμείς δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε καλλιτέχνες, αλλά για πρώτη φορά θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Θα κάνουμε ότι κάνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη.

Η θετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) είναι μια ιστορική απόφαση και μας κάνει σήμερα χαρούμενους. Μας κάνει να ξεχνάμε όλη την πολύ μεγάλη ταλαιπωρία που έχουμε ζήσει από το 2012 έως τώρα. Πολλοί από εμάς, πέραν των 20 γνωστών καλλιτεχνών που βγήκαν μπροστά, έτρεξαν και θυσιάστηκαν 8 χρόνια τώρα γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, η ανακοίνωση εκτός από το θετικό αυτό αποτέλεσμα, συνοδεύτηκε από μία πάρα πολύ επιθετική φράση του Υπουργείου, ότι δηλαδή οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση. Αυτό είναι λυπηρό να λέγεται διοτί πραγματικά έχουμε παλέψει αυστηρά και σκληρά με όλες τις Κυβερνήσεις έως τώρα. Έχουμε βρει και αναδείξει τα εμπόδια σε κάθε φάση του αγώνα αυτού. Ωστόσο, το εμπόδιο που είχαμε από το καλοκαίρι που καταθέσαμε το καταστατικό μας και τα ρεπερτόριά μας, τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΥΕΔ κ.λπ., δηλαδή το να περάσουν 7-9 μήνες μέχρι να αδειοδοτηθούμε, ήταν εφιαλτικό. Οπότε μας προκαλεί πολύ μεγάλη θλίψη αυτή η φράση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Η μετάβαση στο νέο φορεά, οφείλει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο»

Η βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ ήταν εξαρχής καθαρή, διότι το μεταβατικό σχήμα, η ΕΥΕΔ, ανήκει στο ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέσα σε ενάμιση χρόνο μπόρεσε να εισπράξει πάνω απο 11 εκατ. Ευρώ. Το business plan που μας ζητήθηκε και που φυσικά οι μεγάλες εταιρείες που το αναλαμβάνουν θέλουν αρκετούς μήνες για να το εκπονήσουν -άρα καθυστερούσαμε αδικαιολόγητα- θα λέει ότι τα λειτουργικά έξοδα μιας εταιρείας, στην πιο σπάταλη περίπτωση, θα είναι 2,5 εκατ. το χρόνο. Η βιωσιμότητα είναι σαφέστατη και επίσης είναι κάτι που ο νόμος δεν επιβάλλει για έναν τέτοιο φορεά. Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς σε όλα τα χρονοδιαγράμματα ενώ από την άλλη υπήρξαν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα που δε μας επέτρεψαν να κινηθούμε πιο γρήγορα.

«Δεν αντέχουμε άλλο, 8 χρόνια κάνουμε θυσίες και περιμένουμε από την πολιτεία να πράξει τα δέοντα».

Η μετάβαση τώρα στο νέο φορεά, οφείλει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Η Υπουργός από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πει ότι προκειμένου να γίνει η μετάβαση θα πρέπει να ελεγχθεί η ΕΥΕΔ, να γίνει πλήρης αποτίμηση. Αν υπάρξει η παραμικρή χρονοκαθυστέρηση ή το παραμικρό εμπόδιο, είμαστε έτοιμοι για όλα όσα έχουμε προαναγγείλει, έχουμε ελέγξει νομικά πως μπορούμε να απαγορέψουμε όλα τα έργα μας από παντού και το πως μπορούμε να αντισταθούμε. Δεν αντέχουμε άλλο, 8 χρόνια κάνουμε θυσίες και περιμένουμε από την πολιτεία να πράξει τα δέοντα. Θα το πάμε μέχρι τέλους, 1η Ιουνίου θα πρέπει ο φορέας μας να βρίσκεται σε λειτουργία, να εισπράττει και όλοι ενωμένοι να στηρίζουμε τη δουλειά μας.

Η επόμενή μας κίνηση είναι να δούμε τον Πρωθυπουργό και να τον ενημερώσουμε για όλα τα ζήτήματα της μετάβασης ώστε να έχουμε  και τη στήριξη του ίδιου και της Κυβέρνησης για να γίνει γρήγορα η μετάβαση αυτή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα