back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα δεδομένα στην Πολιτική Προστασία – Προσλαμβάνονται 13 Περιφερειακοί Συντονιστές

Διαβάστε επίσης

Νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας της σε ότι αφορά την άσκηση της διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θέσπισε η κυβέρνηση με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Κατ’ αρχάς, συστήνεται «Συντονιστικό Όργανο Πολιτική Προστασίας». Πρόκειται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, για διεύρυνση των συντονιστικών μηχανισμών του Κράτους και έργο του θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων αποτροπής επέλευσης της επικίνδυνης καταστάσεως ή αποκατάστασης της δημιουργηθείσας ζημίας.

Για το Συντονιστικό Όργανο, δημιουργείται μία θέση Διοικητή, για την οποία θα επιλέγεται “πρόσωπο εγνωσμένου κύρους”, με διορισμό (σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) ή ανάθεση καθηκόντων. Ταυτοχρόνως, σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται μία θέση Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτική Προστασίας, για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Οι νέες θέσεις δεν προσμετρώνται στον αριθμό των Συμβούλων και Συνεργατών που ήδη προβλέπονται για τους Περιφερειάρχες. Οι 13 αυτοί συντονιστές θα προσληφθούν με το καθεστώς του μετακλητού υπαλλήλου και η θητεία τους λήγει με την λήξη της θητείας του κάθε περιφερειάρχη.

Οι Περιφερειακοί Συντονιστές θα επιλέγονται και θα διορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα ξεκινά με δημόσια γνωστοποίηση διά του τύπου, από τον Περιφερειάρχη και το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας τους θα ανέρχεται σε περίπου 330.000 ευρώ ετησίως.

Τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος που θα διεκδικήσει αυτή τη θέση:

(α) Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμος τίτλος σπουδών σχολών της αλλοδαπής.,

(β) Επιχειρησιακή εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών, ανάλογη με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας,

(γ) Εμπειρία τουλάχιστον 3 ετών, σε θέσεις ευθύνης, ενδεικτικώς αναφερόμενων των θέσεων που σχετίζονται με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, την κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, τη διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων, τη στοχοθεσία, το συντονισμό ομάδων και την παρακολούθηση επίτευξης στόχων.

Υπογραμμίζεται πως οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές θα έχουν καθοριστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες θα τους μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη. Εν αντιθέσει δηλαδή με τους λοιπούς Συμβούλους και Συνεργάτες των Περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Περαιτέρω, οι Περιφερειακές Συντονιστές:

(α) θα συμμετέχουν στο προαναφερθέν Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

(β) θα παρέχουν συμβουλές και θα διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, εγγράφως ή προφορικώς, στο αντικείμενο αρμοδιοτήτων της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας προς τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές της Περιφέρειας ή τις Υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη,

(γ) θα παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τις διαδικασίες και τις επιχειρησιακές δράσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,

(δ) θα εκπονούν μελέτες, θα συντάσσουν εκθέσεις, θα υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις, θα επεξεργάζονται και παρουσιάζουν στοιχεία απαραίτητα για την υλοποίηση πολιτικών πολιτικής προστασίας.

Τέλος, να σημειωθεί, πως στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πλέον πως οι υπηρεσίες της θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα