back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκινά η κούρσα διαδοχής στο SPD

Διαβάστε επίσης

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναζητούν τρόπους να δώσουν νέα ώθηση στο κόμμα που σημειώνει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο σε εκλογικές αναμετρήσεις και δημοσκοπήσεις. Ο δρόμος για την ανανέωση φαίνεται να περνά μέσα από την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και μέσα από την αλλαγή στη διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Έπειτα από τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα στις Ευρωεκλογές, η μέχρι πρότινος επικεφαλής του, Αντρέα Νάλες, υπέβαλε την παραίτησή της. Από τότε του SPD ηγείται μία υπηρεσιακή τριάδα.

Δύο επικεφαλής, η μία γυναίκα

Χθες το προεδρείο του κόμματος προσδιόρισε λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο διεξαγωγής της εσωκομματικής διαδικασίας. Έπειτα από συνεδρίαση, η ηγετική τριάδα, Μανουέλα Σβέζιχ, Μάλου Ντράιερ και Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, γνωστοποίησαν ότι στο εξής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα έχει έναν, αλλά δύο ηγέτες. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για άλλα κόμματα στη Γερμανία -τους Πρασίνους, την Αριστερά, ή ακόμη και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία- όχι, όμως, για το SPD.

Επιπλέον, ένα από τα δύο στελέχη που θα αναλάβουν την προεδρία θα πρέπει να είναι γυναίκα. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, που το ηγετικό δίδυμο προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, σε αυτή την περίπτωση μπορούν να υπάρχουν υποψήφια δίδυμα εξαρχής.

Συμμετοχή των μελών

Επίσης, στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν τα 438.000 μέλη του κόμματος είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε διαδικτυακά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το SPD κατεβάζει ψηφοφορία στη βάση του. Αυτό είχε γίνει και πέρυσι για την είσοδο του κόμματος στον Μεγάλο Συνασπισμό. O Τόμας Όπερμαν, αντιπρόεδρος του Μπούντεσταγκ, πήγε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να ψηφίσουν και μη μέλη με συνδρομή πέντε ευρώ, με το σκεπτικό ότι τόσο σημαντικές αποφάσεις αφορούν το σύνολο των πολιτών.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα από την 1η Ιουλίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Τα τοπικά συνέδρια, στα οποία οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, θα πραγματοποιούνται έως τις 13 Οκτωβρίου.

Στις 16 Οκτωβρίου αναμένεται η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των μελών. Αν χρειαστεί, μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη.

Το τακτικό ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος, από το οποίο θα αναδειχθεί τελικά το νέο ηγετικό δίδυμο, αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί 6-8 Δεκεμβρίου. Θα επισπευσθεί και θα πραγματοποιηθεί 17-19 Νοεμβρίου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα