back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νταβός: ηχηρές απουσίες παρά τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου

Διαβάστε επίσης

Υποβαθμισμένη αναμένεται η συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της Δύσης στη φετεινή συνάντηση του Νταβός. Μετά την Άντζελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν και οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι πολλές χώρες την περίοδο αυτή αντιμετωπίζουν έντονα πρόβλημα και κρίσεις, γεγονός που υποχρεώνει τους ηγέτης να παραμείνουν στη θέση του και να μην λάβουν μέρος στην παγκόσμια συνάντηση που διοργανώνεται σε αυτή την ελβετική πόλη.

Κυριότερη απειλή ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος

Το κυριότερο ζήτημα που θα εξεταστεί στην επερχόμενη συνάντηση από τις 22 έως της 25 Φεβρουαρίου, θα είναι οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των κρατών, η ένταση στις διεθνείς σχέσεις, το brexit, αλλά και οι προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών για μία νέα περίοδο οικονοικής ύφεσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η έκθεση του Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα και τάραξε τα νερά. Στην έκθεση περιλαμβάνεται μία λιτή προειδοποίηση ότι παραμονεύουν μετωπικοί άνεμοι για την οικονομία, εν μέρει εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Περίπου 3.000 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών αναμένεται να συγκεντρωθούν στο χιονισμένο θέρετρο, μεταξύ των οποίων θα είναι μόνο τρεις ηγέτες από τη ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7): ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Οι μεγάλοι απόντες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συμμετοχή του στο φετινό φόρουμ καθώς συνεχίζεται η μερική αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown. Ούτε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στην Ελβετία, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές των ‘κίτρινων γιλέκων’, ενώ η Τερέζα Μέι πασχίζει να βρει λύση για το Brexit.

Στη σύνοδο του Νταβός δεν θα παραβρεθούν ούτε οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας ενώ η Κίνα –της οποίας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν ο πρώτος Κινέζος ηγέτης που παραβρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση το 2017- θα στείλει τον αντιπρόεδρό της.

Οι απουσίες αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογος του Φίλιπ Χάμοντ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουάνγκ Τσισάν και μια σειρά από κεντρικοί τραπεζίτες να επιφορτιστούν με το καθήκον να καθησυχάσουν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα