back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσία: περίεργες εκρήξεις, οδυνηρές αναμνήσεις

Διαβάστε επίσης

Με μία περίεργη έκρηξη έκλεισε το 2018 στη Ρωσία. Υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμή, συνθήκες, κατάρρευσε ένα τμήμα πολυώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Μαγκνητογκόρσκ, η οποία βρίσκεται στην πέραν των Ουραλίων ορών περιοχή της Ρωσίας.
Ο αριθμός των θυμάτων μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περίπου δέκα έξι άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων ενοίκων. Οι διασώστες, σε συνθήκες ιδιαίτερου ψύχους, δίνουν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί ένα βρέφος έντεκα μηνών, το οποίο έχει διακομισθεί αεροπορικώς στη Μόσχα. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή.
Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν οι αρχές, μιλούσαν για έκρηξη στον αγωγό του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, με την πάροδο λίγων ωρών, μία δεύτερη έκρηξη, αυτή τη φορά στο κέντρο της πόλης, συγκλόνισε την περιοχή. Σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα ταξί – βαν εξερράγη, ενώ λίγο αργότερα στην ευρύτερη περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη έκρηξη, οφειλόταν σε επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση τρομοκρατικού πυρήνα, ο οποίος ετοίμαζε εντυπωσιακό χτύπημα.
Τις φήμες αυτές ενισχύει και η εσπευσμένη επίσκεψη του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται τον τόπο μίας τραγωδίας, μετά το 2014 όταν είχε επισκεφτεί τους κατοίκους του Βλαδιβοστόκ, οι οποίοι είχαν πληγεί από πλημμύρες.
Η έντονη παρουσία των ειδικών μονάδων ΟΜΟΝ, αλλά και αντρών των μυστικών υπηρεσιών, προκαλούν εύλογες απορίες, δεδομένου ότι η ενημέρωση του κοινού από τις αρχές γίνεται με φειδώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο αυτές εκρήξεις, ανακαλούν στη μνήμη αντίστοιχα περιστατικά “περίεργων” εκρήξεων σε πόλεις της Ρωσίας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή επί το αυστηρότερον της νομοθεσίας και την ενίσχυση των διατάξεων περι εσωτερικής τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των πολιτικών κρατούμενων στη χώρα, σύμφωνα με την οργάνωση “Διεθνή Αμνηστίας”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα