back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή η ρύθμιση για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Την διατήρηση της προσωπικής διαφοράς για ένα 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και για περίπου 200.000 δικαιούχους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του 2018, προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που κατάθεσε στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.  

Σε ό,τι αφορά 620.000 συνταξιούχους, για τους οποίους από τον επανυπολογισμό προκύπτει αύξηση λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, θα καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016). 

Το συνολικό κόστος της ρύθμισης, υπολογίζεται στα 2,7 δισ. ευρώ για το 2019. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. 

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Η αρχή θα γίνει από τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ εκείνοι των υπόλοιπων φορέων και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν τη σύνταξή τους στις 21 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα θα γίνει, λόγω των Χριστουγέννων, και η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 27 Δεκεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2019 και μετά, δεν θα καλύπτονται από το…νομοθετικό προστατευτικό μαξιλάρι της προωθούμενης ρύθμισης και η σύνταξη τους θα υπολογιστεί με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Σύμφωνα με αυτά, όπως επισημαίνουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστές, οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες έως και 40% σε σχέση με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού. 

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, το πλεόνασμα του ασφαλιστικού συστήματος οφείλεται κατά κύριο λόγο: 

-Στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, κατά 275 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού νόμου και 

-στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 935 εκατομμύρια ευρώ. 

Εντωμεταξύ, έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο οι αιτήσεις των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ για την διακοπή και την αναδρομική καταβολή των μνημονιακών κρατήσεων. 

Νομικό ανάχωμα για την κυβέρνηση έναντι των διεκδικήσεων αυτών, αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Η συνταγματικότητα, όμως, του νόμου έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΣτΕ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει σχετικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. 

Στην περίπτωση που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, τότε εκτιμάται ότι ο κρατικός κορβανάς θα βρεθεί αντιμέτωπος με υποχρέωση από 9 έως 12 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους, με σοβαρότατες παρενέργειες για τα δημόσια οικονομικά. 

Χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει μέρος της Πρότασης Νόμου που έχουμε καταθέσει για την μη περικοπή των «παλαιών» συντάξεων και θα «ξεψηφίσει» την δική του που τις περικόπτει, σχολιάζει σε ειρωνικό τόνο ο Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος οικονομικών του ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας) του ΚΙΝΑΛ και προσθέτει : «Ελπίζουμε ότι θα ψηφίσει και το υπόλοιπο μέρος των προτάσεών μας για την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να διασωθούν και οι νέες συντάξεις που χορηγούνται μειωμένες κατά 30% και να αντιμετωπιστούν οι ακραίες αδικίες των συντάξεων χηρείας».

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα