back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο ουρανοξύστης της Μόσχας

Διαβάστε επίσης

Στενεύει (ο δικαστικός) κλοιός γύρω από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τη χθεσινή ομολογία του δικηγόρου και πρώην στενού του συνεργάτη Μάικλ Κοέν κατά τη διάρκεια της δικής του, ότι ψευδομαρτύρησε ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, προκειμένου να “εναρμονιστεί” με το προεκλογικό κλίμα του εργοδότη του.
Συγκεκριμένα, ο Μάικλ Κόεν παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με τις συζητήσεις επί ενός σχεδίου ακινήτων στη Ρωσία. Σε αυτό το σχέδιο έχουν ήδη αναφερθεί αμερικανικά ΜΜΕ και εμπλέκεται η κοινοπραξία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην δικηγόρος του μεγιστάνα είπε στο δικαστήριο ότι το 2017 υπέβαλε μια γραπτή κατάθεση στο Κογκρέσο όπου διαβεβαίωνε ότι όλες οι προσπάθειες που σχετίζονταν με το σχέδιο αυτό στη Μόσχα είχαν σταματήσει έως τον Ιανουάριο του 2016. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτές οι προσπάθειες συνεχίστηκαν έως τον Ιούνιο του 2016. Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, υποστήριζε ότι είχε περιορισμένη επαφή με τον Τραμπ αναφορικά με το σχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα η επικοινωνία τους ήταν «εκτενέστερη». Ο Κόεν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι είπε στο Κογκρέσο ότι δεν είχε προωθήσει κανένα ταξίδι στη Ρωσία, όταν στην πραγματικότητα συζητούσε να ταξιδέψει εκεί, αν και δεν το έκανε ποτέ.

Η αντεπίθεση του Τραμπ
Αυτές οι νέες δηλώσεις του πρώην συμβούλου του Ρεπουμπλικανού προέδρου αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν σε καθημερινή βάση επιχειρεί να κηλιδώσει τη φήμη του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Χθες, μάλιστα, επιτέθηκε εκ νέου μέσω Twitter στον Ρόμπερτ Μάλερ και την ομάδα του, κατηγορώντας τους ότι ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων σε κομματικούς σκοπούς, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.
Απαντώντας στην χθεσινή δήλωση ενοχής του Κόεν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τον πρώην δικηγόρο του «αδύναμο άνθρωπο» που επιδιώκει να μειώσει την ποινή που θα λάβει για απάτες για τις οποίες διώκεται. Όσον αφορά τον ουρανοξύστη, είπε πως δεν θα υπήρχε τίποτε κακό σε σχέδια κατασκευής του, καθώς θα ήταν μέρος των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Ο ουρανοξύστης της Μόσχας
Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός ιστότοπος BuzzFeed, επικαλούμενος αστυνομική πηγή, αποκάλυψε πως τότε προσωπικός δικηγόρος του κ. Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ενέκρινε την πρότασή του εργολάβου Φίλιξ Σέιτερ, ο οποίος σήμερα είναι κατάδικος και πρώην συνεργάτης του κ. Τραμπ, να προτείνει την προσφορά του οροφοδιαμερίσματος στον κ. Πούτιν προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη που θα απέφερε ο σχεδιαζόμενος Πύργος.
Αξίζει να σημειωθεί πως Η εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ εξέτασε το ενδεχόμενο να προσφέρει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ρετιρέ αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στον ουρανοξύστη που σχεδίαζε να οικοδομήσει στην Μόσχα. Την είδηση αυτή μετέδωσαν τόσο ο ιστόροπος BuzzFeed, όσο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σε χθεσινά του μηνύματα ο Τραμπ δήλωσε πως όσον αφορά τον ουρανοξύστη, δεν θα υπήρχε τίποτε κακό σε σχέδια κατασκευής του, καθώς θα ήταν μέρος των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Ο «Πύργος Τραμπ» στην Μόσχα έχει επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφότου χθες ο κ. Κόεν δήλωσε ένοχος στην κατηγορία ότι το 2017 ψευδομαρτύρησε ενώπιον του Κογκρέσου για την ανάμειξή του στο σχέδιο κατασκευής του ουρανοξύστη. Όπως δήλωσε στα δικόγραφα, επέλεξε να μην πει την αλήθεια για να ευθυγραμμιστεί με το «πολιτικό μήνυμα» του κ. Τραμπ.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επιβαρύνουν τη θέση του Αμερικανού προέδρου στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλε, ο οποίος προσπαθεί να διακριβώσει το ρόλο της ρωσικής πλευράς στην προεκλογική εκστρατεία που έφερε τον Τραμπ στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα