back to top
19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ.Σειραδάκης: “Προετοιμασία για τα διαπλανητικά μας ταξίδια”

Διαβάστε επίσης

“Προετοιμασία για τα διαπλανητικά μας ταξίδια” χαρακτήρισε την τελευταία αποστολή της NASA στον Άρη, ο ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, μιλώντας στην εκπομπή Ράδιο CITY και την Έλενα Χατζηιωάννου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα χαρακτηριστικά που έχει το ρομπότ InSight που βρίσκεται ήδη στον Άρη και θα έχει τη δυνατότητα να “τρυπήσει” σε βάθος ακόμα και 5 μέτρα όταν προηγούμενες αποστολές έφταναν μέχρι τα 5 εκατοστά.

Ο ομ.καθηγητής Ιωάννης-Χίου Σειραδάκης του τμήματος φυσικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

“Δεν είναι η πρώτη φορά που προσεδαφίζεται ένα όχημα στον Άρη. Το σημαντικό όμως τώρα είναι ότι τα πειράματα που έχει θα εξασφαλίσουν πολύ καλές γνώσεις για το αν υπάρχει νερό στο υπέδαφος του Άρη και κατά πόσο ο πυρήνας του έχει μία ορισμένη σύσταση. Είναι μία προετοιμασία,αισθάνομαι, για τα διαπλανητικά μας ταξίδια.

Το κρουστικό τρυπάνι το οποίο έχει αυτή η αποστολή μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα στο υπέδαφος, ενώ μέχρι τώρα έχουμε “γρατζουνίσει” λίγο την επιφάνεια του Άρη, μέχρι 4-5 εκατοστά.

Επίσης έχει διπλή κεραία που θα μπορεί να παίρνει σήμα από τη γη και να τα ανακλάει έτσι ώστε να καταλάβουμε πως περιστρέφεται ο Άρης και πως είναι το εσωτερικό του.

Το τρίτο πείραμα που έχει επάνω το όχημα, είναι ένα σεισμόμετρο. Αυτό μπορεί να μετρήσει από την τεκτονική δραστηριότητα του πλανήτη, μέχρι αν πέφτουν μετεωρίτες και  τις μετατοπίσεις μαζών πάνω στον Άρη”

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα