back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Henry Jackson Society: Ο Πούτιν τα βλέπει και τ’ ακούει όλα

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον οι μισοί από τους 150.000 πολίτες της Ρωσίας, οι οποίοι ζουν στο Λονδίνο, είναι πληροφοριοδότες της FSB, της GRU και της SVR, δηλαδή των τριών μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συντάκτες του think tank Henry Jackson Society στην έκθεση του σχετικά με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συντάκτες της έκθεσης, που έχει τίτλο: “Ο Πούτιν τα βλέπει και τα ακούει όλα ή πως η Ρωσία απειλεί την Μεγάλη Βρετανία” στηρίχθηκαν σε μαρτυρίες Βρετανών στελεχών της αντικατασκοπίας, καθώς και σε μαρτυρίες στελέχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αποστάτησε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των στελεχών που υπηρετούν στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατασκοπίας είναι 52 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των βρετανικών. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των υπηρεσιών αυτών, αξίζει να αναφερθεί πως ο πληθυσμός της Μεγάλης Βρετανίας είναι 66.000.000, δηλαδή 2.19 φορές μικρότερος του ρωσικού που είναι 144.500.000.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως ο αριθμός των Ρώσων κατασκόπων αυξήθηκε πέντε φορές σε σύγκριση με το 2010. Σήμερα στη χώρα του Σαίξπηρ, κατά το Henry Jackson Society δραστηριοποιούνται 500 κατάσκοποι και 200 χειριστές τους.
Τα μισά στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, συνεργάζεται ενεργά με τις υπηρεσίες κατασκοπίας της χώρας τους. Μεταξύ των στελεχών της Εμπορικής Αντιπροσωπείας, οι μισοί και περισσότεροι θεωρούνται κατάσκοποι.
Ο κατάλογος ανεπιθύμητων προσώπων που έχει καταρτήσει η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνεται στην έκθεση, είναι αναποτελεσματικός, στο βαθμό που δεν μπορεί να “σαρώσει” το κύμα των Ρώσων κατασκόπων που εισέρχονται ελεύθερα στη χώρα, προκειμένου να διεξάγουν εχθρικές επιχειρήσεις.
Η Henry Jackson Society καλεί την κυβέρνηση της χώρας να εντείνει τον αγώνα της κατά της ρωσικής απειλής. Μεταξύ των άλλων, στην έκθεση υπάρχει η πρόταση του αποχαρακτηρισμού ενός μέρους των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η βρετανική κατασκοπία, ώστε να ενημερωθεί καλύτερα η κοινωνία για το εύρος των ρωσικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν την ανάκληση της διαπίστευσης πολλών ΜΜΕ από το κοινοβούλιο, με το σκεπτικό ότι λειτουργούν ως κάλυψη Ρώσων κατασκόπων.
Η Henry Jackson Society ιδρύθηκε το 2005 στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Έλαβε το όνομά της προς τιμή του συντάκτη της τροπολογίας Τζέκσον – Βένικ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η εισαγωγή ορισμένων σοβιετικών προϊόντων στις ΗΠΑ εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Σ.Σ.Δ. Βασική της δραστηριότητα είναι η μελέτη και οι έρευνες της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα