back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΑΛΛΙΑ: Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Δύο διαφορετικές προτάσεις μομφής αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στη γαλλική Βουλή μετά με την αποκάλυψη ότι ο συνεργάτης σε θέματα ασφαλείας του Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε σε διαδηλωτές στην πορεία της 1ης Μαΐου.

Η πρόταση μομφής κατά μίας κυβέρνησης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Γάλλους αφού με βάση τα στοιχεία, από το 1958, έχουν κατατεθεί συνολικά περισσότερες από 100. Σήμερα όμως έχουμε την πρώτη πρόταση μομφής από την ημέρα της εκλογής του Μακρόν το 2017. Επίσης είναι η πρώτη φορά μετά το 1980 που δύο προτάσεις κατατίθενται συγχρόνως από δύο διαφορετικά κόμματα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη ιστορία, μόνο μία φορά ψηφίστηκε μία τέτοια πρόταση, όταν το 1962 έπεσε η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού.

Ρεπουμπλικανοί και Αριστεροί ζητούν εξηγήσεις

Η σημερινή συζήτηση δεν αναμένεται να έχει ούτε αυτή επιτυχία, με βάση τουλάχιστον τους αριθμούς. Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 103 βουλευτές και τα τρία κόμματα της αριστεράς (Νέα Αριστερά, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία) 63, έτσι μαζί δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες 289 ψήφους που απαιτούνται για να πέσει η κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτόν και η αντιπολίτευση δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος τη πρότασης μομφής είναι να δοθούν εξηγήσεις και να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την δράση του Αλεξάντρ Μπεναλά. Αυτό που θέλει να αποδείξει είναι ότι έγινε από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του προέδρου προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων και συγκάλυψης του σκανδάλου.

Σκάνδαλο Μπεναλά

Να θυμίσουμε ότι ο Μπεναλά ήταν επικεφαλής της ασφάλειας του Μακρόν σε όλη την προεκλογική περίοδο ενώ τον ακολούθησε και στο Ελιζέ όπου εργάστηκε ως συνεργάτης του προέδρου σε θέματα ασφάλειας, μέχρι την απόλυσή του, λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου.

Η εφημερίδα Le Monde ήταν εκείνη που δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται καθαρά ο Μπεναλά να χτυπάει πρώτα μία κοπέλα και στη συνέχεια και ακόμα πιο βίαια, ένα νεαρό αγόρι, στη διάρκεια της διαδήλωσης που διοργανώθηκε την 1η Μαΐου.

Διπλή επίθεση δέχεται ο Μακρόν

Σύμφωνα με όλους, ο Μακρόν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση της θητείας του η οποία, παρά τις προσπάθειές του να αναλάβει την ευθύνη και να κλείσει το θέμα, δεν δείχνει να κοπάζει. Και σήμερα, καλείται να αντιμετωπίσει μία διπλή επίθεση από δεξιά και από αριστερά σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και με την κοινή γνώμη εναντίον του.

Με βάση το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα είναι αυτός που το μεσημέρι θα πρέπει να απαντήσει στις δύο προτάσεις μομφής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Φιλίπ θα μιλήσει “ήρεμα και τεκμηριωμένα” ενώ θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αρκετές από τις κριτικές που ασκούνται στον Μακρόν αλλά και στους υπουργούς και την ομάδα του.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα