back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πύρινη λαίλαπα στην Αττική – Μακραίνει η λίστα με τους νεκρούς

Διαβάστε επίσης

Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα – στους 76 μέχρι στιγμής οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της. Οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική θα τελεστούν δημοσία δαπάνη.

Εβδομήντα ένας ενήλικες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 10 διασωληνωμένοι, όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νίκος Παπαευσταθίου. Έντεκα τα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.

Ερωτήματα για την υπόθεση των δύο δίδυμων 9χρονων κοριτσιών, τα οποία είδε ο πατέρας τους σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού να αποβιβάζονται με το πρώτο αλιευτικό στη Ραφήνα, ωστόσο δεν μπορεί να τα εντοπίσει. Στα πλάνα τα κοριτσάκια εικονίζονταν ασυνόδευτα, εγείροντας φόβους ότι ο παππούς και η γιαγιά τους, με τους οποίους διέμεναν, δεν επιβίωσαν.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ακόμη δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε καμένο σπίτι αργά το απόγευμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 76. Tο απόγευμα της Τρίτης, ο συνολικός αριθμός των ενηλίκων τραυματιών έφθανε τους 164 και των παιδιών τα 23. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 ενήλικες εγκαυματίες-τραυματίες, από τους οποίους οι 10 διασωληνωμένοι και 11 παιδιά. Αρκετοί εξ αυτών που αρχικά είχαν μεταφερθεί ή προσέλθει με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ άλλοι θα μπορέσουν φύγουν μετά την παρέλευση 48 ωρών. Από τα 23 παιδιά που παρέμεναν υπό παρακολούθηση νωρίτερα στα νοσοκομεία Παίδων, τα 12 έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ 11 παιδιά παραμένουν υπό νοσηλεία.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους συγγενείς αγνοουμένων να καλούν στον αριθμό 199. Εξάλλου, τέθηκε σε λειτουργία ανοιχτή βάση δεδομένων (https://missingpeople.audax.gr/), όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανεβάσει τη φωτογραφία του ανθρώπου που αναζητεί, καθώς και σχετικά στοιχεία, ενώ όποιος διαθέτει πληροφορίες μπορεί να ενημερώσει.

Συγκλονίζει ο εντοπισμός των 25 απανθρακωμένων σορών στην περιοχή “Αργυρή Ακτή”. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για οικογένειες , των οποίων τα μέλη βρήκαν τον θάνατο αγκαλιασμένα.

Εκατοντάδες τα καμμένα σπίτια σε Κινέτα, Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας και στο Μάτι, που, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας Μύρωνας Τσαγκαράκης “έχει σβηστεί από τον χάρτη”. Όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84, στην Ανατολική Αττική έχουν καεί 800 με 1200 σπίτια. Συγκεκριμένα, στον Νέο Βουτζά κάηκαν 80 με 150, στο Μάτι κάηκαν γύρω στα 400 σπίτια και στο Κόκκινο Λιμανάκι 150 . «Καταστράφηκαν πάνω από 350 οχήματα. Η φωτιά σταμάτησε στο νερό», κατέληξε ο κ. Τσαγκαράκης. Για πλήρη καταστροφή της Κινέτας μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλαχτός.

Εν τω μεταξύ, έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς σε Κινέτα και Αττική διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Από το πρωί εθελοντικές ομάδες προσφέρουν νερό και φαγητό στους διασώστες, στους πυροσβέστες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους έχουν καταφύγει εκεί. Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται και στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Το πρωί , έκκληση για αίμα απηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Πρόεδρος του Κέντρου Χάρις Ματσούκα, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και οι ανάγκες για αίμα υπερκαλύφθηκαν.

Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών στην Αττική και της επικινδυνότητάς τους.

Για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη έχουμε ενισχύσεις από την Κύπρο με 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Αναμένονται δύο καναντέρ από την Ισπανία και την Ιταλία.

Τη συμπαράστασή τους για την εθνική τραγωδία εξέφρασαν στο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη οι δήμαρχοι Τιράνων και Σκοπίων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του, διατύπωσαν την πρόθεσή τους για άμεση παροχή βοήθειας μέσω της Αθήνας, προς τις πληγείσες περιοχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση κρατών στην αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών.

Ειλικρινείς ευχαριστίες εκφράζει, με ανακοίνωση του- προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της πΓΔΜ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νικόλα Ντιμιτρόφ για την άμεση ανταπόκρισή τους να προσφέρουν ιπτάμενα μέσα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκφράζεται επίσης στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για την προσφορά βοήθειας, υλικής και σε ανθρώπινο δυναμικό και όλους τους φίλους και εταίρους μας που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο δράμα του ελληνικού λαού»

«Η ταχύτατη αυτή προσφορά βοήθειας» όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ «αποδεικνύει στην πράξη ότι το πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως στις φυσικές καταστροφές, δεν γνωρίζει σύνορα και υπερβαίνει κάθε διαφορά».

Μεταξύ των ηγετών που επικοινώνησαν με τον πρωθυπουργό για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους και να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα μας είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ολλανδίας Πέδρο Σάντσεθ και Μαρκ Ρούτε. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Επιτροπής για τη διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων στη χώρα μας. Στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τα μηνύματα που έχει στείλει η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής της με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος του ρωσικού κράτους υπογράμμισε ότι η Ρωσία συμμερίζεται ειλικρινά το πένθος του αδελφού λαού και εκφράζει την συμπόνια και την συμπαράστασή του στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων, καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία του να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες της θεομηνίας» αναφέρει στην συνέχεια η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές αποστέλλει ο δήμος Αθηναίων

Σε επιφυλακή είναι το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαιτέρως οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών των πυρόπληκτων περιοχών των δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα. Ήδη, αποθέματα του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων σε φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής, έχουν συγκεντρωθεί και θα αποσταλούν άμεσα. Όσοι πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης ή επιθυμούν να συνδράμουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το 1595, την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συντονιστεί η μεταφορά και η παράδοσή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να παραδίδουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης και στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών (Δομοκού 1, Σταθμός Λαρίσης), με τηλέφωνο επικοινωνίας το 15422. Ακόμη , ο δήμος Αθηναίων έχει ενεργοποιήσει το δίκτυο των συνεργαζόμενων εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Λογαριασμό για την ενίσχυση των πληγέντων άνοιξε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ιδιώτες ή εταιρείες που το επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Πληροφορίες Λογαριασμού:
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E.
Αρ. Λογαριασμού
0026.0240.31.0201181388
IBAN
GR6402602400000310201181388

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Οι πυρκαγιές στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη ημέρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, η φωτιά έχει πλέον δύο μέτωπα, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι. Σημειώνεται, ότι χθες εκκενώθηκαν με προτροπή των τοπικών Αρχών, τρεις οικισμοί στο Λουτράκι (Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι), καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει και η αρωγή των εναέριων μέσων, 3 ελικοπτέρων και 2 αεροσκαφών.

Παράλληλα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, επιχειρούν τώρα 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές με 6 οχήματα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.

Σε σειρά φορολογικών μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου, αλλά και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. Σήμερα, επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη διαγραφή των οφειλών για την ηλεκτρική ενέργεια που έχει καταναλωθεί από την αρχή του χρόνου, για τα σπίτια των οικογενειών των θυμάτων και για τα καταστήματα που καταστράφηκαν. Όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για παλαιότερες οφειλές θα υπάρξουν πολύ γενναίες ρυθμίσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα