back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εθνική τραγωδία: Τουλάχιστον 50 έως τώρα οι νεκροί – Δεκάδες τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Εθνική τραγωδία όπου τα λόγια φαντάζουν ανίσχυρα, για να περιγράψουν τον όλεθρο και τη καταστροφή, προκαλούν οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική.  Επισήμως, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 50, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απλογιοσμός των νεκρών της τραγωδίας θα υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό αυτό. 71 ενήλικες τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μεταξύ των τραυματιών και 23 παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται χωρίς κίνδυνο. Το πρωί εντοπίστηκαν 25 απανθρακωμένοι άνθρωποι στην περιοχή “Αργυρή Ακτή”, στη μέση οικοπέδου.

Δύο πυροσβέστες νοσηλεύονται με εγκαύματα. Συνολικά 710 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν τη νύχτα από τις ακτές της Ραφήνας ή διασώθηκαν από τη θάλασσα.

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι. Έκκληση της πυροσβεστικής προς τους συγγενείς όσων αγνοούνται, να επικοινωνούν με τον αριθμό 199.

Σύμφωνα με τις Δημοτικές Αρχές της Ραφήνας ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 80.

Ο Δήμαρχος Πικερμίου – Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ότι νωρίτερα το πρωί εντοπίστηκαν άλλοι 26 έως 30 απανθρακωμένοι σοροί, κοντά σε ταβέρνα, στην περιοχή “Αργυρή Ακτή”, στη μέση οικοπέδου, 15 μέτρα από τη θάλασσα.

Ένας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, πριν από λίγο, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Πρόκειται για έναν άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και  μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης με πλωτό σκάφος του σώματος. Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ν. Οικονομόπουλος, δήλωσε ότι οι 26 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί, είναι οικογένειες με παιδιά που προσπάθησαν να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν αγκαλιασμένοι. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, επίσης λίγο πιο πάνω από το σημείο που βρέθηκαν οι 26 νεκροί, εντοπίστηκε η σορός μιας γυναίκας, ενώ σε ταβέρνα στην ίδια περιοχή βρέθηκαν τρεις ακόμα σοροί.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε την ΑΜΕΣΗ συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τα παρακάτω είδη: Γάζες, Βetadine, Fucidin, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, τρόφιμα μακράς συντηρήσεως (φρυγανιές,μπισκότα κλπ).

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ επί της οδού Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι.

Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες μπορεί να μεταβεί στο Σισμανόγλειο.

Τόσκας: Συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους

«Οι έρευνες συνεχίζονται για την αναζήτηση εγκλωβισμένων ή αγνοούμενων και ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια», ανέφερε ο αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μεταφέροντας την τελευταία εικόνα από τις εστίες της φωτιάς. «Είναι ημέρα θλίψης μετά από αυτήν την καταστροφή», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Τόσκας, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη κατάσταση για τους πολίτες και τις Αρχές.

Βιβλική χαρακτήρισε την καταστροφή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, αφήνοντας αιχμές ότι πολλές εστίες άναψαν από ανθρώπινη παρέμβαση. Το πρωί πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Βρέφοι και παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται παιδιά κι ένα βρέφος 6 μηνών. Εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από διασώστες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 26 νεκροί μεταξύ της ταβέρνας και της θάλασσας στην Αργυρή Ακτή.

Τέσσερις νεκροί περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα “Έλλη”, τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: Ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα και πνίγηκαν.

Συνολικά 710 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν τη νύχτα από τις ακτές της Ραφήνας ή διασώθηκαν από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, τα πολεμικά σκάφη, αλλά και ελικόπτερα super puma πραγματοποιούν συνεχείς απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Μόνον από τη φρεγάτα “Έλλη” περισυνελέγησαν συνολικά 88 άτομα.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και 50 άνδρες της επίλεκτης ομάδας Ζ ΜΑΚ με 19 φουσκωτά.

Συγκλονιστικά βίντεο από ελικόπτερο αποτυπώνουν την τραγωδία από τη φωτιά στο Μάτι

Εναέρια πλάνα από τις φωτιές που προκάλεσαν μια τραγωδία χωρίς προηγούμενη στην ανατολική Αττική, έδωσε το ΥΠΕΘΑ.

Πρόκειται για πλάνα που ελήθφησαν από ελικόπτερο του στρατού.

Μάλιστα, στο δεύτερο βίντεο, στο 1:33 διακρίνεται το σημείο εκείνο στο Μάτι όπου εγκλωβίστηκαν ακι πέθαναν από ασφυξία και εγκαύματα οι 25 άνθρωποι, οι σοροί των οποίων εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί.

Τα μέτωπα

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Ανοιχτό το Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, ως χώρος προσωρινού καταλύματος των πληγέντων. Πληγέντες φιλοξενούν και τα ξενοδοχεία Marathon Beach resort και “Νηρέας”.

ΜάτιΣυνολικά 710 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.

Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.

Γιώργος Κοκόλης: Είναι ιστορικές μνήμες για εμάς να βουτάει κόσμος στη θάλασσα για να σωθεί

Ο αντιδήμαρχος Ραφήνας, Γιώργος Κοκόλης, μίλησε στην εκπομπή “Ράδιο city” και την Έλενα Χατζηϊωάννου: «Είμαστε πιο ήρεμα σήμερα, πιο ψύχραιμοι αλλά όχι και τόσο αισιόδοξοι. Έχει εκτονωθεί το μεγάλο πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους. Εξήντα άτομα έχουν μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο γιατί σήμερα θέλουν να δουν την εικόνα των σπιτιών τους, ενώ αρκετοί έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στην Αθήνα. Είναι ένα σοκ για την τοπική κοινωνία. Είναι ιστορικές μνήμες για εμάς να βουτάει κόσμος στη θάλασσα για να σωθεί. Τα μέτωπα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Σε κάποια σημεία υπάρχουν διακοπές νερού και ρεύματος. Το οδικό δίκτυο λειτουργεί κανονικά ενώ κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια των πλοίων».

«Αυτή τη στιγμή είναι 156 ενήλικες εγκαυματίες στα νοσοκομεία. Έντεκα από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και προφανώς στην πιο σοβαρή κατάσταση. Δεκαέξι παιδιά είναι στο “Παίδων”, ευτυχώς κανένα δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Από χθες εκατοντάδες άτομα που βρέθηκαν στα νοσοκομεία, πήραν εξιτήριο», δήλωσε ο διοικητής ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, οι άνεμοι έχουν πέσει. Ελπίζουμε εντός της ημέρας να τελειώνουμε με όλες τις εστίες, να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις», τόνισε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και συνέχισε: «Έχει ζητηθεί βοήθεια και από το στρατό αλλά και από ευρωπαϊκές ομάδες να έρθουν στην Ελλάδα να βοηθήσουν ώστε σήμερα να τελειώνουμε. Έχουν έρθει εκατοντάδες πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα να βοηθήσουν. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να σώσουμε κάποιους ανθρώπους, γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονται. Η δύναμη του αέρα ήταν τέτοια που δημιούργησε αυτή την κατάσταση».

Οι καταστροφές

Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας, στο Μάτι και στην Κινέτα, ενώ εκκενώθηκε ο Νέος Βουτζάς. Για 1000 καμένα σπίτια και 300 οχήματα μόνον στην περιοχή της Ραφήνας, έκανε λόγο ο δήμαρχος της περιοχής. Για πλήρη καταστροφή της Κινέτας μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλαχτός. “Κρανίου τόπος”, είπε, “η περιοχή από τα τούνελ μέχρι τη θάλασσα και όλη η βορεινή πλευρά, πάνω από την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Έκανε, επίσης, λόγο, για ολική καταστροφή του δικτύου της ΔΕΗ και προσπάθεια υδροδότησης των σπιτιών με υδροφόρες.

Αποστολή από την Κύπρο

Από την Κύπρο αναμένεται αποστολή για να συνδράμει στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών. Η αποστολή αποτελείται από 60 μέλη πυρόσβεσης, 20 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 20 δασοπυροσβέστες και 20 μέλη της πολιτικής ‘Αμυνας και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.Η διευθέτηση για τη συνδρομή των Κύπριων πυροσβεστών έγινε μετά από οδηγίες του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη της ελληνικής κυβέρνησης Νίκο Τόσκα, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια.

Drones των ΗΠΑ στον ελληνικό ουρανό

Ο κ. Τζανακόπουλος επίσης ότι «το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια».

Σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μεγάλα μέτωπα, στον Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Ραφήνα, ενώ σε μία ώρα τα εναέρια Μέσα αναμένεται να ξεκινήσουν να επιχειρούν. Να σημειωθεί ότι η εικόνα είναι καλύτερη καθώς έχουν πέσει οι άνεμοι.

Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή, δύσκολη νύχτα

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε.

Ανοικτή η Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου

Κινέτα

Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Λήξη της αναστολής πληρωμής διοδίων στην Αττική Οδό.

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τρίτη, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

[su_slider source=”media: 12885,12886,12887,12888″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

[su_slider source=”media: 12890,12891,12892,12893,12894,12895,12896″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα