back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Δουκίδης: Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το εμπόριο να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας του Covid-19 ωστόσο, φαίνεται πως άρχισε να κερδίζει σημαντικό έδαφος το ηλεκτρονικό εμπόριο, η μετάβαση στο οποίο από την περασμένη χρονιά υπήρξε και παραμένει αξιοσημείωτη και συνεχώς αυξανόμενη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, παρατηρείται μια καταγεγραμμένη αύξηση του τζίρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο την περασμένη χρονιά σε ποσοστό 35% ενώ τα στοιχεία είναι αισιόδοξα και για το μέλλον καθώς φαίνεται πως, ως διαδικασία αγοράς, υιοθετείται πλέον μακροπρόθεσμα από τους καταναλωτές.

Στα ανωτέρω συμπεράσματα, εξάλλου, αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα τις εξελίξεις στην αγορά λόγω της πανδημίας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μάλιστα, σημείωσε πως εκτιμάται ότι τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθούν από 11 δισ. ευρώ το 2020, στα 15 δισ. ευρώ ετησίως.

«Στην Ελλάδα, το 2020 αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη σε ότι αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με αύξηση περίπου στο 35% σε σχέση με το 2019. Περισσότερες από 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, διαθέτουν πλέον οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο πωλήσεων, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από την επαρχία».

Τόνισε ότι ο τζίρος από τις ηλεκτρονικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε τα 5 τρισ. δολάρια ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% του συνολικού εμπορίου.

Διευκρίνισε ότι για να κάνει κάποιος τα πρώτα βήματα προκειμένου να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να εξυπηρετεί μερικές δεκάδες πελατών, δεν χρειάζονται υψηλές επενδύσεις.

«Υπάρχουν φθηνά ”εργαλεία” και είναι αρκετά εύκολο κάποιος να ξεκινήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Φυσικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο εμπόριο, γενικότερα, το lockdown, ωστόσο, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πωλήσεων που πλέον δεν μπορούμε να τον αγνοούμε. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει».

Εκτίμησε επίσης, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και όλες οι υπηρεσίες που το υποστηρίζουν συνοδεύονται από έναν ”αέρα” νέας επιχειρηματικότητας.

«Πάνω από το 70% είναι νέοι άνθρωποι με εξαιρετικές σπουδές και υψηλή ποιότητα δεξιοτήτων. Το 2020 είδαμε να ”ξεπετάγονται” νέες εταιρείες, πολύ καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και αυτό ήταν μια πολύ θετική πλευρά των εξελίξεων που αφορά την νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα