back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Aιφνιδιαστική ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΑΣ στις 6 τα ξημερώματα σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από σήμερα και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων για χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στις δημόσιες συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι «η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.» Όπως επισημαίνουν «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση». Καταλήγοντας σημειώνεται ότι ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής εμβολίων εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.

Σύμφωνα με την επίτροπο, η ΕΕ ζήτησε από την εταιρία λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

Η Astrazeneca ανακοίνωσε την παραγωγή λιγότερων δόσεων από τις προβλεπόμενες στην Ευρώπη, ενώ και η Pfizer είχε ενημερώσει για μείωση των παραδόσεων ως και 50%.

Τη βεβαιότητα ότι έως την αρχή του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος να έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πολιτών εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης οι επαφές των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ένατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέραν των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα βρίσκεται το πλαίσιο εφαρμογής των πλειστηριασμών, με ανοιχτό το σενάριο να προωθηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής κατά περίπτωση λόγω πανδημίας. Επίσης η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου και ο χρόνος μετάβασης σε αυτό για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες εξακολουθούν να είναι υπό διαπραγμάτευση. Η 9η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας δε συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και θα δημοσιοποιηθεί εντός του ερχόμενου μήνα.

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία με τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί την παραίτησή του

«Δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. Προσπάθησε να πει ότι δεν υπήρξε ο βιασμός», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, για τον άνθρωπο από την διοίκηση της Oμοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας, τον οποίον κατηγορεί ότι την κακοποίησε. Τόνισε ότι αποφάσισε να μιλήσει για να προστατεύσει άλλες γυναίκες από μία «κατάχρηση εξουσίας» .

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου δεν θα πάρουν βαθμούς εάν κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης δεν συμπλήρωσαν περισσότερες από 10 ώρες παρακολούθησης κάποιου μαθήματος, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, από το απόγευμα στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 16 βαθμούς Κελσίου. 13 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα