back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» από τον Τομ Βολφ

Διαβάστε επίσης

Η αφήγηση της ζωής της διάσημης λυρικής ερμηνεύτριας μέσα από τα ίδια της τα λόγια.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Τομ Βολφ αφοσιώθηκε ολόψυχα για έξι χρόνια στην έρευνα για τη ζωή της θρυλικής ντίβας. Το εγχείρημα ξεκίνησε με τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ντοκιμαντέρ, συνέχισε με μια πολυταξιδεμένη έκθεση, την κυκλοφορία ανέκδοτων ηχογραφήσεων και την ίδρυση του Fonds de Dotation Maria Callas και κατέληξε σε μία θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια τη Μόνικα Μπελούτσι και φυσικά τη συγκεκριμένη έκδοση. Ένα σχέδιο ζωής για το οποίο απαιτήθηκαν ταξίδια σε περισσότερες από δώδεκα χώρες προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο υλικό.

Η σωζόμενη αλληλογραφία της Μαρίας Κάλλας με διάσημα και μη πρόσωπα, μαζί με τα υπόλοιπα γραπτά της, όπως τα απομνημονεύματά της του 1957 και του 1977, συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά σε έναν πολυτελή τόμο. Η αγωνία για την απόλυτη καταξίωση και τη φήμη, η απελπισμένη επιθυμία για θυελλώδεις έρωτες, τα καπρίτσια, οι αντιφάσεις, η μοναξιά της κορυφής και η εμμονική αφοσίωση στην τέχνη της καταγράφονται αναλυτικά από το 1946 μέχρι και το τέλος. Το χρονικό μιας ολόκληρης ζωής σε πρώτο πρόσωπο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει πίσω από τις γραμμές και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για μια χαρισματική γυναίκα που έφτασε να γίνει μύθος και να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ακόμη και δεκαετίες μετά τον θάνατό της.

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που δέχονται τα πράγματα όπως τα φέρνει η ζωή. Αναζητώ παντού το τέλειο. Θέλω ο άντρας μου να είναι ο καλύτερος απ’ όλους, θέλω η τέχνη μου να είναι πρώτη και καλύτερη. Τα θέλω όλα. Ακόμα και το ρούχο που φοράω θέλω να είναι καλύτερο απ’ όλα, αν αυτό είναι δυνατόν. Ξέρω πως δεν γίνεται και υποφέρω πολύ γι’ αυτό. Γιατί; Βοήθησέ με, Μπαττίστα. Και μη θεωρήσεις πως υπερβάλλω. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου» (από επιστολή στον σύζυγό της Τζοβάννι Μπαττίστα Μενεγκίνι, 18 Νοεμβρίου 1948).

«Δεν είμαι άγγελος και δεν ισχυρίστηκα ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτόν τον ρόλο του αγγέλου, δεν ξέρω να τον παίζω. Ούτε διάβολος είμαι, όμως. Είμαι απλώς γυναίκα και σοβαρή καλλιτέχνιδα, και ως τέτοια θέλω να με αντιμετωπίζουν και να με κρίνουν» (από κείμενό της για το περιοδικό Life, Μάρτιος 1959).

Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» από τον Τομ Βολφ κυκλοφορεί σε μετάφραση Ανδρέα Παππά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα