back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Οι πολέμιοι της μάσκας δεν θα διαδήλωναν για τον Τζορτζ Φλόιντ

Διαβάστε επίσης

Ο πάπας Φραγκίσκος επέπληξε, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα, τους πολέμιους της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν για να αναχαιτιστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα διαδήλωναν «ποτέ» για τον θάνατο του Τζορτ Φλόιντ.

«Ορισμένες ομάδες διαμαρτύρονται, αρνούμενοι να κρατήσουν τις αποστάσεις, διαδηλώνοντας κατά των περιορισμών στις μετακινήσεις, λες και τα μέτρα που οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλουν για το καλό των λαών τους συνιστούν ένα είδος πολιτικής επίθεσης εναντίον της ατομικής ελευθερίας τους», αναφέρει ο ποντίφικας στο βιβλίο Let us Dream, που έγραψε ο Βρετανός δημοσιογράφος Όστιν Ιβερέι.

Ο Φραγκίσκος επικρίνει ιδίως εκείνους που αγανακτούν «επειδή είναι υποχρεωμένοι να φορούν μια μάσκα», μια υποχρέωση που περιγράφουν ως «μια κατάχρηση της κρατικής εξουσίας», χωρίς να ανησυχούν ποτέ για εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους ή δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.

«Δεν θα δεις ποτέ αυτούς τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (…), είναι ανίκανοι να βγουν από τον μικρόκοσμο των συμφερόντων τους», συμπληρώνει ο Αργεντίνος πάπας.

Ο βίαιος θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στα τέλη Μάϊου είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πάπας, που έχει δεσμευτεί στην προάσπιση των μειονοτικών ομάδων, είχε εκείνη την εποχή χαρακτηρίσει «ανυπόφορη» κάθε μορφή ρατσισμού.

Οι πολέμιοι της μάσκας δεν διαδηλώνουν «για τις παραγκουπόλεις όπου τα παιδιά δεν έχουν νερό και εκπαίδευση», ούτε προκειμένου «τα τεράστια ποσά που επενδύονται στο εμπόριο όπλων να χρησιμοποιηθούν για να τραφεί το σύνολο της ανθρώπινης φυλής και να πάει σχολείο κάθε παιδί», εκτιμά ο Φραγκίσκος.

Ο 83χρονος πάπας καταγγέλλει, επίσης, χωρίς να τις κατονομάσει, «τις κυβερνήσεις που αγνόησαν τις οδυνηρές αποδείξεις της αύξησης του αριθμού των θανάτων με αναπόφευκτες και σοβαρές συνέπειες», προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Αναγνωρίζει, εντούτοις, ότι «η πλειονότητα των κυβερνήσεων ενήργησε με υπεύθυνο τρόπο, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα