back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύο μαθητές νεκροί στη Σάμo – Ζημιές σε παλαιά κτίρια και δρόμους από τα 6,7 Ρίχτερ

Διαβάστε επίσης

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Τα παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί τέσσερις τραυματίες, ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματιστεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε. Επίσης άλλοι τέσσερις μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι.

Ζημιές σε κτίρια, άγνωστου ακόμα μεγέθους και έκτασης, προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου. To Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για 6,7 Ρίχτερ (από 6,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση), με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού.

Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση στη Σάμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι θα κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Μετά το σεισμό η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Για αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά και ρωγμές σε νεότερα, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Σάμου, ενώ, όπως είπε, έχει πλημμυρίσει η προκυμαία.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει στη νήσο Σάμο.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο καθώς και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ αναχώρησε άμεσα για την νήσο Σάμο και θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Προκειμένου να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής στο έργο τους,  μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη στη Σάμο 70 συνοριοφύλακες.

Σε ετοιμότητα για βοήθεια οι ένοπλες δυνάμεις

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα μηχανήματα μηχανικού του στρατού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης ενώ παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα δύο ωρών έχει τεθεί ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα ενώ σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί ένα αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα CH-47 στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί, επίσης, οι ομάδες «Δευκαλίων» (με διασώστες και εκπαιδευμένους σκύλους) του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του στρατού ξηράς και της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, έθεσε τα νοσοκομεία κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, σε Σάμο και Ικαρία, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Στη Σάμο, διασώστες του ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών του ΕΚΑΒ καθώς και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός.

Διαφωνίες σεισμολόγων για το μέγεθος του σεισμού

Λέκκας: Υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Παράλληλα είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ήταν ο κύριος σεισμός, λέει ο Άκης Τσελέντης

Για αρκετούς μετασεισμούς προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Την πληροφορία ότι υπάρχουν αρκετές ζημίες σε σπίτια στη Σάμο μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ας ευχηθούμε να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η πρώτη ενημέρωση που έχω από την κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν αρκετές ζημιές σε σπίτια», είπε.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε κτίρια και δρόμους. Κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Μήνυμα του «112»

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω του «112».

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

 

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Αισθητός ο σεισμός και στην Κρήτη

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στην Τουρκία.

Έλενα Μπρέγιαννη, Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα