back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα Καμένα Βούρλα για την διαμονή ασυνόδευτων ανηλίκων

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τρίτη ημέρα  κάτοικοι των Καμένων Βούρλων, που εναντιώνονται στην προσωρινή διαμονή, 39 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο της πόλης.

Συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της Εθνικής στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας προγραμματίζουν, σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 4.00 το απόγευμα. Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε  την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων για την χθεσινή ημέρα και τον προγραμματισμό «συλλογικών δράσεων  για την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών / προσφύγων από τον αστικό ιστό της πόλης των Καμένων Βούρλων».

«Το σημαντικότερο πρόβλημα μας και αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων είναι πως δεν ερωτηθήκαμε. Δεν είχε ενημερωθεί κανένας τοπικός φορέας. Αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς» θα πει στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης . Θα τους είχαμε προτείνει κάποιο άλλο κατάλυμα σε άλλα σημείο της πόλης. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν κλειστό για 15 χρόνια και επικρατούν άθλιες συνθήκες. Τα παιδιά αυτά τα οποία είναι από 15 έως 23 ετών, μόλις έφθασαν ήθελαν να φύγουν. Ούτε κρεβάτια δεν είχαν ετοιμαστεί για να κοιμηθούν. Ευελπιστούμε πως θα λυθεί το θέμα. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο  Μετανάστευσης και Ασύλου. Η τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μηταράκη έγινε σε πολύ καλό κλίμα». 

«Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές ούτε αφιλόξενοι» επισημαίνει ο κ. Συκιώτης τονίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί πρόβλημα επίσης ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται στον αστικό ιστό και μάλιστα απέναντι από δημοτικό σχολείο ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση γιατί αυτό συνιστά πρόβλημα.

Χθες το βράδυ στις 11.00 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια από τα ασυνόδευτα παιδιά στο ξενοδοχείο «Σπάσανε κρεβάτια και πετούσαν πέτρες» αναφέρει ο δήμαρχος «ωστόσο το επεισόδιο έληξε γρήγορα με την επέμβαση της Αστυνομίας».

Ένδεικτικό είναι το video του lamiareport.g με τις αντιδράσεις των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο κατά την διάρκεια του επεισοδίου.

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση που μετέφερε τα ασυνόδευτα παιδιά

«Το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020, μεταφέρθηκαν από την ομάδα Συνοδειών της ΜΕΤΑδρασης, 39 ασυνόδευτα παιδιά σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα, που μισθώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). 

Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν. Όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Η διαμονή τους στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών από τις άλλες χώρες, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν στηρίζουμε τους συμπολίτες μας στα νησιά;

Η προσωρινή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί με κανένα τρόπο «να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων» και ελπίζουμε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η τοπική κοινωνία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας αλληλεγγύη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που έχουν χάσει ή χωριστεί από τους γονείς τους. Αυτή τη στιγμή, όλα τα παιδιά είναι τρομαγμένα από τις αντιδράσεις και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο αντιμετωπίζονται από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας με αυτόν τον τρόπο. Τα περισσότερα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και έχουν ζήσει ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες. Κάποια μάλιστα, έμαθαν ελληνικά στους καταυλισμούς των νησιών, από αγάπη για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα