18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αρ. Κασσανδρινός: Φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού και στις παράνομες εξαγωγές

Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα μετά τους αγρότες, οι μελισσοκόμοι. Συγκεντρώνονται με τα φορτηγά τους στο Σύνταγμα από διάφορα σημεία της χώρας και σχεδιάζουν να παραμείνουν έξω από τη Βουλή, μέχρι αργά το βράδυ.

«Διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού όπως και στις παράνομες εξαγωγές για  να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επαγγελματίες του κλάδου και να μην κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί,  ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 80%» τονίζει στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός γνωστοποιώντας τα αιτήματα του κλάδου.

Όπως αναφέρει «Τα εισαγόμενα μέλια που πωλούνται για ελληνικά προς 12 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, είναι καραμελόχρωμα. Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα ελληνικού μελιού, το οποίο εμείς δίνουμε προς 3,5 ευρώ το πολύ 4 ευρώ. Για αυτό πρέπει να αυστηροποιηθούν οι τιμές για τους εμπόρους που παρανομούν».

Οι αριθμοί, στο μεταξύ, αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περίπου 15 χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία, η μέση ετήσια παραγωγή μελιού μόνον στο νομό Χαλκιδικής διαμορφώνεται στους πενήντα (50) τόνους από οκτακόσιους (800) που ήταν άλλοτε.

 «Στη Χαλικιδική έχουμε 200 χιλιάδες κυψέλες και ζούμε αποκλειστικά από τη μέλισσα. Οι νέοι τα παρατάνε εξαιτίας λόγω του κόστους παραγωγής.  Γυρνάμε σε όλη την Ελλάδα τα μελίσσια μας ώστε να βγάλουμε κάποια παραγωγή. Λόγω κλιματικής αλλαγής η παραγωγή έχει μειωθεί κατά πολύ. Βγάζαμε 800 τόνους και φέτος μόνον 50 τόνους» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσανδρινός, ενώ στην εξίσωση προστίθενται και οι απαγορεύσεις.

«Υπάρχουν απαγορεύσεις στα δάση, όπου μπορούμε να δουλεύουμε το καπνιστήρι  μέχρι τις 11 το βράδυ, γιατί  μετά δεν επιτρέπεται. Είμαστε στα δάση  8 μήνες το χρόνο. Ζούμε από το δάσος και το προστατεύουμε» καταλήγει .

Η Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, έχει επανειλλημμένως αναδείξει  τα αιτήματα το κλάδου που μεταξύ άλλων αφορούν: Τη λήψη διοικητικών μέτρων για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού, ως μέτρο απέναντι στις ελληνοποιήσεις, αλλά και τη θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακού ελέγχου. Επίσης, την αποφορολόγηση των καυσίμων καθώς οι Έλληνες μελισσοκόμοι, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ασκούν νομαδική μελισσοκομία αφού  διαχειρίζονται κυψέλες,  κατανεμημένες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και τα νησιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα