back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει την καθιέρωση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζομένων γυναικών ως πειθαρχικό αδίκημα

Διαβάστε επίσης

Σιωπηλό… αδίκημα αποδεικνύεται η ηθική και σεξουαλική παρενόχληση εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο, όπως επισήμαναν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΑΔΕΔΥ κατά την διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας για το θέμα.

Την καθιέρωση της παρενόχλησης ως πειθαρχικό αδίκημα και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των γυναικών που απασχολούνται στο Δημόσιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, θα ζητήσει η ΑΔΕΔΥ από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΑΔΕΔΥ από την έρευνα που πραγματοποίησαν, καταρρίπτεται ο μύθος του θεωρητικά ασφαλούς εργασιακού χώρου του Δημοσίου.
Το 1/3 των εργαζόμενων απασχολούνται με επισφαλείς μορφές εργασίας, ενώ ακόμη και όσες εργαζόμενες με μόνιμη απασχόληση, έπεσαν θύματα παρενόχλησης κάνουν λόγο για ενδιάμεσα κέντρα άσκησης εξουσίας και πιέσεων σε βάρος τους, τα οποία δεν έχουν σχέση με την υπαλληλική ιεραρχία.
Ενδεικτικές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι οι περιγραφές γυναικών οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν λόγο για “τοξικό περιβάλλον, απόρριψη, απαξίωση, έλλειψη προστασίας” ακόμη και” εμπόλεμη κατάσταση”.
Πρόκειται για ποιοτική μελέτη, χωρίς ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020, διαπίστωσε ότι περίπου 2 στις 3 γυναίκες είχαν αποτελέσει θύματα σεξιστικών βλεμμάτων και μη λεκτικής σεξιστικής συμπεριφοράς με το 22% των θυμάτων να απασχολείται στο Δημόσιο και το 29% εκείνων που εργάζονταν στο Δημόσιο να έχει υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση
Στην ελληνική βιβλιογραφία, η έμφαση δίνεται κυρίως στην ηθική παρενόχληση και όχι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα επαγγέλματα της υγείας και όχι εν γένει στο Δημόσιο, ενώ απουσιάζουν οι μελέτες που συνδυάζουν διαφορετικές μεθοδολογίες για την καλύτερη ανάδειξη του φαινομένου.

H Ερευνητική ομάδα

• Μαρία Στρατηγάκη (Επιστημονική υπεύθυνη) Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
• Αρετή Μαυρομμάτη-Λαγάνη Υποψήφια Διδάκτορας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
• Αναστασία Χαραλάμπη Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
• Χαράλαμπος Παπακωνσταντίνου Υποψήφιος Διδάκτορας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
• Αικατερίνη Μιχαλοπούλου Καθηγήτρια, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα