back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Live η συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

Διαβάστε επίσης

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των επιπλέον έξι αεροσκαφών Rafale, των τριών φρεγατών Belarra και των 44 τορπιλών για τα υποβρύχια 214.

Για μήνυμα εθνικής ενότητας και ευθύνης που πρέπει να εκπέμψει η Βουλή, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που τα βάζει όλα σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξει στο «παρών», δεν συνιστά υπεύθυνη στάση. «Ακόμη και το «παρών», σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο», σχολίασε, καλώντας παράλληλα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγήσει τι εννοούσε ο ξάδελφος του και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας όταν είπε ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι εν θα επιτρέψει επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω στα ελλείμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία από το κύμα ακρίβειας με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 6,2%, την ίδια ώρα ψηφίζει εξοπλισμούς 7 δισ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επισήμανε ότι ουδείς παραγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας,κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λευκή επιταγή σε οποιαδήποτε απόφαση ή μεταστροφή του πρωθυπουργού ο οποίος δεν μπορεί να κουνάει το χέρι του στην αξιωματική αντιπολίτευση όταν ο ίδιος διαχειρίζεται τις αμυντικές δαπάνες χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν και στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι «εάν κάτι είναι θετικό θα το στηρίζουμε με την ψήφο μας και εάν κάτι είναι ακανθώδες και προβληματικό, δεν θα το στηρίζουμε».

Οι δυο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη διακρατική συμφωνία που προβλέπει μερική διάθεση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, ζητώντας του να πει ευθέως εάν ο ίδιος ως κυβέρνηση θα καταγγείλει τη συμφωνία.

«Όλες οι κυβερνήσεις ακόμη και αυτή του αείμνηστου πατέρα σας διαπραγματεύτηκαν και ζήτησαν ανταλλάγματα», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

Στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός, αφού σχολίασε ότι στο θέμα αυτό διαφαίνονται εκλεκτικές συγγένειες αφού ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον κ. Βελόπουλο, «άλλωστε με τον κ. Καμμένο συγκυβερνήσατε», είπε χαρακτηριστικά, διερωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν άλλαξε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ,από τη στιγμή που προβλεπόταν η ανανέωσή της σε ετήσια βάση.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι χώρα πελάτης, καλώντας την κυβέρνηση να εμπιστευθεί τα ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΑΒ και των ναυπηγείων και να διαμορφώσει ένα πλήρες σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας που καθυστερεί σχεδόν τρία χρόνια.

Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί, η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών», καθώς καταψηφίζει τη σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale, ενώ υπερψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες και τις τορπίλες. Αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο θα δώσει το ΚΚΕ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματός του να δώσει αρνητική ψήφο στη σύμβαση για τα επιπλέον 6 Rafale, είπε ότι αναντίρρητα η προμήθειά τους καταδεικνύει ότι είναι μια αποσπασματική ενέργεια που δεν εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο και καλά μελετημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η προμήθεια τους γίνεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, λέγοντας ότι δεν μπορεί πρώτα ο πρωθυπουργός να αποφασίζει και μετά να επικυρώνουν την απόφασή του οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Για λαγνεία της κυβέρνησης προς τον αμερικανικό παράγοντα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ στην περίπτωση της κρίσης στην Ουκρανία, μας χρησιμοποιούν όπως και όλη την Ευρώπη, ως χρήσιμους ηλιθίους. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, διερωτήθηκε τι δουλειά έχει η χώρα μας να εμπλακεί στο Ουκρανικό, παραχωρώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς.

«Ενστάσεις για τη μερική χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν διατυπώσει εκτός από σας, μόνον οι Τούρκοι και οι Ρώσοι», είπε στον κ. Βελόπουλο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η χρήση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας που έχει υπογράψει η χώρα μας με τις ΗΠΑ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απηύθυνε έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ,να αφήσει τα «ναι μεν αλλά» και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί -όπως είπε- το μήνυμα που πρέπει να περάσει το ελληνικό Κοινοβούλιο στο λαό, είναι ότι βάζει την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάτι που θα ενδυναμώσει τις ελληνικές θέσεις.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα