back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διπλωματικός μαραθώνιος Ρωσίας – Δύσης για την αποτροπή του πολέμου στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την εξεύρεση μίας λύσης στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας και την αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί το Κρεμλίνο, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας.

Έκκληση Γκουτέρες για διπλωματική λύση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για την ουκρανική κρίση και τις «αυξημένες εικασίες» για μία στρατιωτική σύγκρουση, προτρέποντας τους ηγέτες του κόσμου να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

«Πολύ απλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε καν την πιθανότητα μίας τέτοιας καταστροφικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφότου γευμάτισε με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα πως άκουσε ότι η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι η ημέρα μίας ρωσικής εισβολής. Η Μόσχα υποστήριξε ότι ήταν έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ σημείωναν πως η Ρωσία ενίσχυε τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να μειώσουν την ένταση, όχι να τη φουντώσουν», είπε ο Γκουτέρες.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ακολούθως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα παραμείνει «πλήρως αφοσιωμένος τις επόμενες ώρες και ημέρες» στην ουκρανική κρίση.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να «απέχουν στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας για μία αντιπαράθεση δεν είναι ένα βήμα που υπερβαίνει μία γραμμή, είναι μία βουτιά στον γκρεμό», τόνισε ο Γκουτέρες. «Συνοπτικά, η έκκληση μου είναι η εξής: Μην απορρίψετε την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την εκκένωση ή τη μετεγκατάσταση των περίπου 1.600 υπαλλήλων του στην Ουκρανία, εκ των οποίων 220 είναι ξένοι υπήκοοι και σχεδόν 1.400 είναι Ουκρανοί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το ουκρανικό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως (σ.σ. τις απόψεις μας), με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε η ίδια πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν επίσης μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.

«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα πάντως έκρινε σήμερα «πιθανή» μια διπλωματική λύση.

ΗΠΑ- Βρετανία: Ας συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να υποχωρήσει η Ρωσία και να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ουκρανία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Συμφώνησαν ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Οι δύο ηγέτες ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Επανέλαβαν επίσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία «θα προκαλούσε μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με σημαντικές ζημίες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο».

Μπάιντεν και Τζόνσον υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας». Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον είπε ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη βορειοδυτική Αγγλία για να επιστρέψει στο Λονδίνο και σχεδιάζει να προεδρεύσει αύριο Τρίτη στη διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (την αποκαλούμενη COBR), αφού ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, ισχυρίζεται η Ρωσία

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ φοβούνται επίθεση εντός των ημέρων

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Ημέρα ενότητας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

«Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν εγγυήσεις κρατικών δανείων στην Ουκρανία ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανέφερε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου στα μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με πηγή με γνώση της ενημέρωσης.

Η ουκρανική οικονομία, υπό ενδημική διαφθορά και μια από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, υποφέρει από την όξυνση των εντάσεων από μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Μιλώντας τηλεφωνικά με πολλούς ανώτερους αξιωματούχους του Κογκρέσου, ο σύμβουλος ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει να εγγυηθεί δάνεια στην Ουκρανία, έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τόνισε μια πηγή που συμμετείχε στην τηλεφωνική επικοινωνία στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε χθες Κυριακή ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να επιτεθούν στην Ουκρανία ήδη “αυτήν την εβδομάδα”.

Εκτός από την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ παρείχαν ήδη 650 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στο Κίεβο πέρυσι.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθειά της προς την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι χώρες μέλη της G7 αυξάνουν τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις «με τεράστιες συνέπειες» σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Λόιντ Όστιν σε Βέλγιο, Λιθουανία και Πολωνία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα αναχωρήσει αύριο Τρίτη για ένα ταξίδι με σταθμούς το Βέλγιο, τη Λιθουανία και την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Όστιν θα συναντήσει ηγέτες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, ενώ θα επισκεφθεί επίσης αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Στις Βρυξέλλες ο Λόιντ Όστιν θα έχει επαφές με συμμάχους του ΝΑΤΟ.

«Ο υπουργός αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει την τελική του απόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά ότι θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και χωρίς προειδοποίηση, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές του κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η σιωπηρή υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα

Η “σιωπηρή υποστήριξη” του Πεκίνου προς τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας είναι “βαθιά ανησυχητική”, υποστήριξε σήμερα το Πεντάγωνο, την ώρα που οι Δυτικοί φοβούνται μια στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η υποστήριξη αυτή “είναι ειλικρινά ακόμη πιο αποσταθεροποιητική για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα