back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Τζογόπουλος: Ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί τεράστιο προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις με τρομακτικές επιπτώσεις στη διεθνή ασφάλεια

Διαβάστε επίσης

2022-02-14

«Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, (σσ χωρίς επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Δύσης) θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις, με τρομακτικές επιπτώσεις στο διεθνές σύστημα ασφάλειας.
Κάθε δύναμη θα μπορεί να υποστηρίζει ότι εφόσον η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα το ΝΑΤΟ δεν προτίθενται να επέμβουν για την προστασία συμμάχου τους, η χώρα που θα αισθάνεται δυνατή, θα μπορεί να επιτυγχάνει το σκοπό της με στρατιωτικά μέσα».

Αυτό τόνισε ο ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαικό Ινστιτούτο της Νίκαιας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δρ Γιώργος Τζογόπουλος, στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία εν μέσω πυρετωδών και δύσκολων διπλωματικών επαφών για την αποτροπή ρωσικής εισβολής, που οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ πιθανή τις επόμενες μέρες.

Για τον κ. Τζογόπουλο «…Το βασικό ερώτημα, πέραν της Ουκρανικής αντίδρασης, συνίσταται στην αντίδραση της Δύσης απέναντι στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Θα υπάρξει στήριξή της από το ΝΑΤΟ, ή όχι; Και αυτό δεν έχει απαντηθεί, έχουν υπάρξει μόνον κάποιες γενικές δηλώσεις….

Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν και του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, συνάγεται πως θα υπάρξουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν πάρα πολύ τη Ρωσία. Όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ένα από τα αντίμετρα αφορά στη χρησιμοποίηση του αγωγού Νord Stream 2, διότι είναι γνωστό πως η Γερμανία ακολουθεί κυρίως οικονομική και ενεργειακή πολιτική έναντι της Ρωσίας και πολύ λιγότερο γεωπολιτική σε σχέση με ό,τι θα ήθελαν οι ΗΠΑ».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής του πρόσφατου ανακοινωθέντος μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, στο οποίο καταγράφεται – για πρώτη φορά – η δέσμευση της Κίνας να στηρίξει τη Ρωσία σε περίπτωση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και αντίστοιχης στήριξης της Ρωσίας στην Κίνα, σε θέματα Ταϊβάν, επισήμανε τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης. «Νέοι αποκλεισμοί και νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, θα δημιουργήσουν ένα διεθνές σύστημα στο οποίο η Δύση θα έχει απέναντί της και τη Κίνα και τη Ρωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα σε επίπεδο αστάθειας. Αστάθειας η οποία μπορεί να επηρεάσει και τα ελληνικά συμφέροντα με ενδεχόμενο επακόλουθο την εξαγωγή κρίσεων στη Μέση Ανατολή ..»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα