back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κόστα Ρίκα: Μονομαχία κεντροαριστεράς και δεξιάς στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών

Διαβάστε επίσης

Ο Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Απελευθέρωσης (PLN, κεντροαριστερά) για την προεδρία –υπήρξε ήδη αρχηγός του κράτους από το 1994 ως το 1998– και ο συντηρητικός ευαγγελικός ιεροκήρυκας Φαμπρίσιο Αλβαράδο Μουνιός προηγούνται, κατά τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εφορευτική επιτροπή στην Κόστα Ρίκα, όπου χθες Κυριακή διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Φιγκέρες φέρεται να συγκεντρώνει το 29% των ψήφων, ενώ ο κ. Αλβαράδο το 17% και κάτι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επιτροπή με σχεδόν το ένα τέταρτο των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί.

Κανένας από τους 25 υποψήφιους (πρόκειται για αριθμό ρεκόρ) που διεκδικούσαν την προεδρία δεν αναμενόταν να εξασφαλίσει πάνω από το 40% των ψήφων και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Αν τα πρώτα αποτελέσματα επαληθευτούν, οι κ.κ. Φιγκέρες και Αλβαράδο θα αναμετρηθούν στον αποφασιστικής σημασίας δεύτερο γύρο των εκλογών, την 3η Απριλίου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο κ. Φιγκέρες θεωρείται πως έχει ελαφρύ προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου.

Ο κ. Αλβαράδο, υποψήφιος του νεοπεντηκοστιανού Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο ατυχήσας υποψήφιος στις εκλογές του 2018 στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Στις χθεσινές εκλογές κρίνονταν επίσης οι 57 έδρες του κοινοβουλίου.

Οι κοσταρικανοί λένε πως θέλουν ο επόμενος πρόεδρος να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την υψηλή ανεργία.

Νωρίτερα χθες, η εφορευτική επιτροπή διαβεβαίωνε πως η διαδικασία εξελισσόταν ομαλά. Τα πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 55%.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που φημίζεται για τη σταθερότητά της, την ποιότητα ζωής της και τον φυσικό της πλούτο και προσέλκυε εκατομμύρια ξένους τουρίστες κάθε χρόνο προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με οξεία οικονομική κρίση, που επιδείνωσε η πανδημία, και σκάνδαλα διαφθοράς εύρους άνευ προηγουμένου.

Η ανεργία, σε άνοδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έπληττε το 14,4% το 2021, υποχωρώντας ανεπαίσθητα σε σύγκριση με το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της.

Την περασμένη χρονιά, το 23% των πολιτών ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας· το δημόσιο χρέος έφθασε το 70% του ΑΕΠ.

Υπουργοί, πρώην υπουργοί και δήμαρχοι ενεπλάκησαν εξάλλου την περασμένη χρονιά σε δύο υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούσαν διασπάθιση δημοσίου χρήματος και δωροδοκίες για την ανάθεση συμβάσεων εκτέλεσης δημοσίων έργων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Τα σκάνδαλα κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία και στη φήμη των πολιτικών στην Κόστα Ρίκα. Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του προέδρου Κάρλος Αλβαράδο καταγράφει ρεκόρ αντιδημοτικότητας (72%).

Το Κόμμα Δράσης των Πολιτών (PAC) του προέδρου Αλβαράδο δεν ξεπερνούσε το 1% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικών Μελετών. Ο υποψήφιός του για την προεδρία δεν προσέλκυε παρά το 0,3% των προθέσεων ψήφου, κατ’ άλλες δημοσκοπήσεις.

Η επόμενη κυβέρνηση και το επόμενο κοινοβούλιο θα κληθούν μεταξύ άλλων να διαπραγματευθούν τους όρους δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα