back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, άρχισε στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε από την πρόσφατη κακοκαιρία, μίλησε «για κατάρρευση του επιτελικού κράτους αλλά και του εμπνευστή του, του κ.Γεραπετρίτη, ο οποίος από δεξί χέρι του κ.Μητσοτάκη, έφτασε να είναι στο χέρι του υπόδικου, δήθεν δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη».

«Άσφαιρη πρωτοβουλία» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο Τάκης Θεοδωρικάκος και έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ανακάμψει και να συγκαλύψει εσωκομματικά της προβλήματα, υιοθετώντας μια ακατάσχετη καταστροφολογία.

«Την Κυριακή η Βουλή θα εκφράσει την δυσπιστία της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχολίαζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκπέμπει τον ίδιο αλαζονικό λόγο τόσο για την κακοκαιρία όσο και για την πανδημία.

«Είμαστε το μόνο κόμμα που είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε συγγνώμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε ο υπουργός, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια αξιωματική αντιπολίτευση αμετανόητη και τοξική και σε μια κυβέρνηση που παρά τα λάθη της παράγει έργο και μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική.

«Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την διαχείριση της κακοκαιρίας είναι βαριά και δεν μπορεί να μοιραστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέτυχε στις φωτιές, την πανδημία και σήμερα «το επιτελικό κράτος εξέπνευσε κάτω από το χιόνι».

Άσφαιρη χαρακτήρισε την κριτική τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση,ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτά τα κόμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του συστήματος. Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος, είπε ότι πρόκειται για το αστικό κράτος,το οποίο επιτελικά στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ εμφανίζεται ανίκανο και ανίσχυρο να προστατεύσει τη ζωή του λαού.

« Τα ρίξατε όλα στον Πατούλη και νομίζετε ότι ξεχρεώσατε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ 25, η Σοφία Σακοράφα χαρακτήρισε ατελέσφορες τις προτάσεις δυσπιστίας, λέγοντας ότι «οι ψευτοαντιπαραθέσεις δεν ενδιαφέρουν κανέναν, εκτός από τους νομείς της εξουσίας».

 

Δημήτρης Ράντος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom Αθήνα9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα