back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νάσος Ηλιόπουλος στον Αθήνα 9. 84: “Η πρόταση μομφής αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας”

Διαβάστε επίσης

Για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση της οποία θα ξεκινήσει το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως τόνισε «είναι λάθος η ανάγνωση ότι προχωρήσαμε σε μια πρόταση μομφής απλά για μια φυσική καταστροφή, όταν το καλοκαίρι που με μόλις δύο μποφόρ και άπνοια κάηκε η μισή Ελλάδα, δεν κάναμε κάτι ανάλογο αλλά καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις που δεν εισακούστηκαν. Όταν αυτή τη στιγμή η χώρα είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και από τις ακριβότερες στον τομέα της ενέργειας».

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «χρήσιμο εργαλείο δημοκρατικού ελέγχου προς την κυβέρνηση» που «αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας», σημειώνοντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή δεν είναι κοκορομαχία αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

«Η συγκεκριμένη πρόταση μομφής συνομιλεί με ένα πραγματικό κοινωνικό αίτημα, ότι πρέπει η κυβέρνηση να έρθει απολογούμενη για τρεις μέρες στη Βουλή. Να δούμε πόσο εύκολο είναι για τους κυβερνητικούς βουλευτές- ανεξαρτήτως αποτελέσματος ψηφοφορίας- να στηρίξουν τα πεπραγμένα του κ. Καραμανλή στις Μεταφορές, του κ. Στυλιανίδη στην Πολιτική Προστασία, του κ. Θεοδωρικάκου στην Προστασία του Πολίτη, του κ. Σκρέκα στη ΔΕΗ και με τα μπόνους του 50% στα golden boys όταν χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας η κυβέρνηση να βρεθεί απολογούμενη για το γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι με covid στο Σωτηρία που έμειναν δύο μέρες νηστικοί γιατί δεν υπήρχε επικοινωνία από το ένα κτίριο στο άλλο. Επίσης, για το γεγονός ότι έμειναν άνθρωποι 20 ώρες σε ένα τρένο στο Λιανοκλάδι χωρίς καμία ενημέρωση αλλά και για το ότι ακόμη και τώρα ο πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στους μετεωρολόγους λέγοντας ότι δεν είχαν προβλέψει την κακοκαιρία, όταν η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει με τον πιο επίσημο τρόπο, δίνοντας κόκκινο συναγερμό».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα άρωμα βαθιάς θεσμικής παρακμής. Όταν το νούμερο δύο της κυβέρνησης ο κ. Γεραπετρίτης συνομιλεί με υπόδικους, ανθρώπους οι οποίοι, όπως έχει καταγγείλει ο κ. Βρούτσης, είχαν εισβάλει στο γραφείο του, τότε είναι και ζήτημα δημοκρατίας να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Σχετικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Υπάρχει μια λογική αντίφαση. Δεν γίνεται να λες ότι θέλεις να φύγει η κυβέρνηση αλλά δεν θέλεις εκλογές. Σε ότι μας αφορά, σε καμία περίπτωση δεν μας αγχώνει το τι γίνεται στο ΚΙΝΑΛ. Εμείς έχουμε έναν βασικό στόχο, να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με βάση αυτό κάνουμε πολιτική».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην «πείθει» και ταυτόχρονα το ΚΙΝΑΛ να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, είπε:

« Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις δημοσκοπήσεις. Υπενθυμίζω ότι το 2019 προέβλεπαν εκλογικό ποσοστό 24-25% για τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά πήραμε 32%. Όλες οι δημοσκοπήσεις βάλθηκαν από τον Σεπτέμβριο να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 24%. Προφανώς και μπορούμε να τα πάμε καλύτερα.

Όμως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία που λέει ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε διαφορετικά και πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει στην ασφάλεια της κοινωνίας, στην ακρίβεια, στην πανδημία και σε μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας. Πάνω σε όλα αυτά επικάθεται και ένα κλίμα βαθιάς παρακμής».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα