back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες νεκρά ψάρια από το ψύχος στη λιμνοθάλασσα Ρηχό στη Θεσπρωτία

Διαβάστε επίσης

Καταστροφική ήταν η «Ελπίς» για χιλιάδες τσιπούρες αλλά και για τους ανθρώπους της ιχθυοκαλλιέργειας στη λιμνοθάλασσα Ρηχό στο Δρέπανο Θεσπρωτίας. Η θερμοκρασία των υδάτων έφτασε τους 2 – 0 βαθμούς κελσίου με αποτέλεσμα να παγώσουν μέχρι θανάτου χιλιάδες τσιπούρες.

Η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα με την ονομασία Ρηχό αποτελεί μια φυσική ιχθυοκαλλιέργεια, ανήκει στο δημόσιο και δημοπρατείται για εκμετάλλευση σε συνεταιρισμούς ή ιδιώτες προς εκμετάλλευση.

Στο σημείο έσπευσαν για αυτοψία επιστήμονες από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση της ζημιάς.

«Είναι μεγάλη η ζημιά πρόκειται κυρίως για τσιπούρες, οι οποίες δεν αντέχουν σε τέτοιες θερμοκρασίες ενώ τα λαβράκια και τα κεφαλοειδή δεν επηρεάστηκαν. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών ψαριών ωστόσο ήταν μαζική η θανάτωση από το ψυχρό θερμικό σοκ», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο ιχθυολόγος του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Κώστας Περδικάρης.

«Τα νερά στην λιμνοθάλασσα είναι πολύ ρηχά, έπεσε απότομα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ψάρια δεν είχαν δυνατότητα διαφυγής προς πιο βαθιά και θερμότερα νερά. Το όριο αντοχής της τσιπούρας είναι οι 4 βαθμοί Κελσίου. Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο όταν επικρατούν τέτοιες θερμοκρασίες και τα ψάρια εγκλωβίζονται σε ρηχά νερά, οπου η επίδραση του αέρα είναι μεγαλύτερη» επισημαίνει ο κ. Περδικάρης.

Όσον αφορά στον εκμισθωτή της ιχθυοκαλλιέργειας μετά το πόρισμα του ελέγχου, θα πρέπει να απευθυνθεί στα αρμόδιες υπηρεσίες για αποζημίωση.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα