back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις γειτονιές και στα στενά επιχειρούν τα συνεργεία των δήμων

Διαβάστε επίσης

Μπορεί η κακοκαιρία να υποχωρεί, όμως η «μάχη» των δήμων της Αττικής με το χιόνι, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Πλέον, η προσπάθεια επικεντρώνεται στις γειτονιές και στα στενά.

Τα οχήματα και οι αλατιέρες του Δήμου Αθηναίων συνεχίζουν τους καθαρισμούς και τη ρίψη αλατιού σε σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να αποτραπεί ο παγετός και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κίνηση των οχημάτων. Οι περιοχές όπου παρατηρούνται ακόμη προβλήματα σε μικρούς δρόμους είναι η Άνω Κυψέλη, το Πολύγωνο, η Νεάπολη και τα όρια του Παγκρατίου με τον Βύρωνα. Εντός της ημέρας, ωστόσο, αναμένεται να έχει γίνει και εκεί ο αποχιονισμός.

Έμφαση στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία

Για τρίτο 24ωρο δίνεται έμφαση στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία και στις εισόδους τους με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Οι επιχειρήσεις με καθαρισμό και ρίψη αλατιού συνεχίζονται και σήμερα στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Λαϊκό, Παίδων, Ελπίς, Άγιος Σάββας, Ερυθρός Σταυρός, Παμμακάριστος, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Έλενα, Γηροκομείο, Λητώ.

Μέσα σε 7 ώρες κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, τα συνεργεία του Δήμου έριξαν 90 τόνους αλάτι στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μη δημιουργηθεί πάγος. Από το πρωί της Δευτέρας έως και χθες τη νύχτα είχαν χρησιμοποιηθεί επιπλέον 150 τόνοι αλατιού. Από το πρωί, η ίδια διαδικασία, ρίψης αλατιού, γίνεται στις προσβάσεις και τις εισόδους των σταθμών του Μετρό.

Οι περισσότεροι δήμοι κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης τους, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και ειδικά στις περιοχές όπου η μορφολογία του εδάφους δεν βοηθάει, όπως στους δήμους Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα και Ηλιούπολης, στην Πεντέλη, στην Κηφισιά κα. Έτσι, ο εκχιονισμός των στενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος και η διέλευση των μηχανημάτων σε δυσπρόσιτα σημεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Επιχειρήσεις στις γειτονιές για τα πεσμένα δέντρα – 57 συνεργεία στους δρόμους

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν από τους Αμπελοκήπους, το Παγκράτι, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια και την Κυψέλη, εκεί όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα από πτώσεις κορμών δέντρων και κλαδιών σε δρόμους, σε καλώδια του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ή σε αυτοκίνητα, εξαιτίας του βάρους του χιονιού.

Συνολικά 57 συνεργεία, 213 εργαζόμενοι με καλαθοφόρα και φορτηγά, καθώς επίσης και πεζοπόρα τμήματα με ειδικά εργαλεία, απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα και τα σπασμένα κλαδιά.

Η δημοτική αρχή έχει ήδη δεσμευτεί ότι κάθε δέντρο που έπεσε στην Αθήνα από την επέλαση της κακοκαιρίας, θα αντικατασταθεί, με αρχή την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Κάλυψη βασικών αναγκών μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η κακοκαιρία μέχρι και σήμερα, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους περίπου 400 ωφελούμενους, (ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, άτομα με κινητικές αναπηρίες), προκειμένου να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες τους, εν μέσω κακοκαιρίας.

91 άστεγοι αναζήτησαν στέγη στις δομές του Δήμου τις τελευταίες ημέρες

Ανοιχτές όλο το 24ωρο παραμένουν οι δομές του Δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία των αστέγων. Το Πολυδύναμο Κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. φιλοξενεί συνολικά 245 άτομα από τα οποία 91 εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ επιπλέον 37 άτομα φιλοξενούνται σε θερμαινόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας στον Νέο Κόσμο και στην περιοχή της Γκράβας.

Τα κλιμάκια Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, βρίσκονται όλο το 24ωρο στους δρόμους της πόλης για να παρέχουν φροντίδα σε όσους, παρά τις προσπάθειές τους, αρνούνται να μεταβούν στις δομές.

Αναφορά προβλημάτων στο 1595

Οι Αθηναίοι δημότες, μπορούν να αναφέρουν όλα τα προβλήματα που εντοπίζουν στους δρόμους στον τετραψήφιο αριθμό 1595 ή να τα καταγράφουν στην εφαρμογή novoville, ώστε οι υπηρεσίες να προχωρούν άμεσα στην αποκατάστασή τους.

Την ίδια ώρα και σε άλλες περιοχές, οι οποίες είναι οδικά πιο βατές, ο όγκος του χιονιού που έπεσε ήταν μεγάλος και καθιστά επίσης δύσκολο τον εκχιονισμό, όπως στους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Αχαρνών, στη Φυλή, στην Πετρούπολη, αλλά και εκτός λεκανοπεδίου, όπως στον Δήμο Μαραθώνα.

Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει και ο παγετός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες. Ειδικά ως προς τον παγετό, οι δήμοι κάνουν από το πρωί εκκλήσεις προς τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Δήμος Φυλής είχε να αντιμετωπίσει κι ένα παράδοξο συμβάν. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκχιονισμού, στην πλευρά της Δυτικής Πάρνηθας, προέκυψε φωτιά μέσα στο χιόνι! Επισκέπτης που είχε πάει με την οικογένειά του για να απολαύσει τα χιόνια, άναψε φωτιά για να ζεσταθούν ακριβώς μέσα σε πεύκα. Κοντά στο σημείο εκείνο μαζί με το συνεργείο εκχιονισμού, βρισκόταν και ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή να κινηθεί το συνεργείο προς κατάσβεση της φωτιάς.

«Απευθύνουμε έκκληση στους επισκέπτες της Πάρνηθας και σ’ εκείνους που αγαπούν το χιόνι κι ανηφορίζουν για ξέγνοιαστες στιγμές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο για την προσωπική τους προστασία και ακεραιότητα όσο και για τον πολύτιμο δασικό πλούτο», τόνισε ο κ. Παππούς, με αφορμή το ατυχές περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα