back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Μάχη για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι – 42 οχήματα «σαρώνουν» όλη την πόλη

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Όλες οι υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου βρίσκονται επί ποδός και με συντονισμένες προσπάθειες, παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύπτουν από τον χιονιά, στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Στόχος να παραμείνουν όλες οι κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, αλλά και οι περιφερειακοί δρόμοι ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, για κάθε αναγκαία μετακίνηση και κυρίως η πρόσβαση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Λαϊκό, Παίδων, Ελπίς, Άγιος Σάββας, Ερυθρός Σταυρός, Παμμακάριστος, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Έλενα, Γηροκομείο, Λητώ).

Ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες ο Δήμος Αθηναίων παρέχει:

· Τρεις θερμαινόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία των αστέγων – 24ωρο streetwork για παροχή βοήθειας στον δρόμο

· «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα

· Περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας για εντοπισμό προβλημάτων

· Σε βάρδιες οι γιατροί των Δημοτικών Ιατρείων

· Κλειστοί σήμερα και αύριο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Tην ίδια ώρα, εκχιονιστικά του Δήμου είναι σε επιφυλακή στην περίπτωση που χρειαστεί, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη διακομιδή ασθενών από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ από τα ξημερώματα έχει γίνει ρίψη αλατιού σε όλες τις εισόδους αλλά και στους δρόμους περιμετρικά των δομών υγείας. Επίσης, τα συνεργεία του Δήμου έχουν ρίξει αλάτι στις εισόδους των σταθμών του μετρό για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών, καθώς επίσης και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

42 οχήματα «σαρώνουν» τους δρόμους της πόλης

Πέντε βαρέα οχήματα, επτά οχήματα τύπου 4×4 εφοδιασμένα με αλατιέρες, δέκα φορτωτές τύπου JcB και έξι τύπου bobcat είναι διαθέσιμα από τη Διεύθυνση Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και ήδη βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν για εκχιονισμό, ενώ ήδη από τα ξημερώματα έχει ξεκινήσει η ρίψη αλατιού στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης (Αθηνάς, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Λιοσίων, Ιερά Οδό, Φιλελλήνων, Βασ. Όλγας, Βασ. Κωνσταντίνου, Πατησίων, Αχαρνών, Αλεξάνδρας, Λένορμαν, Λεωφόρος Αθηνών, Πέτρου Ράλλη, Αγίας Άννης, Πανόρμου, Πλατεία Βάθη, Παράδρομος Εθνικής Οδού, Κωνσταντινουπόλεως αλλά και σε δρόμους με έντονη κλίση.

Σε πλήρη ετοιμότητα για να επέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης υπάρξει ανάγκη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Δήμου που χειρίζονται καλαθοφόρα μηχανήματα. Η Διεύθυνση Πρασίνου έχει στη διάθεσή της εννέα καλαθοφόρα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πτώσεις κλαδιών ή κορμών δέντρων και επιπλέον πέντε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού για να παρέμβουν σε σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης του δημοτικού δικτύου.

Άλλοι 15 άστεγοι συμπολίτες μας αναζήτησαν προστασία στις δομές του Δήμου το τελευταίο 24ωρο – 50 επιτόπιες παρεμβάσεις από τα Streetwork

Οι τρεις διαθέσιμες θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούν συνολικά 244 άστεγους συμπολίτες μας, καθώς εξαιτίας του ψύχους που επικρατεί, το περασμένο 24ωρο 15 άστεγοι συμπολίτες μας μετέβησαν στις δομές φιλοξενίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων. Ανοιχτές όλο το 24ωρο έχουν τις πόρτες τους, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων (Αχαρνών & Λιοσίων), το Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ. 2102011151 – 2102235605), ενώ από το περασμένο Σάββατο προστέθηκε και η Λέσχη Φιλίας «Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο (Χελντράιχ 15 – τηλ. 2109249403).

Τα κλιμάκια «StreetWork» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) έχουν ήδη πραγματοποιήσει σε διάστημα 24 ωρών περισσότερες από 50 επιτόπιες παρεμβάσεις και συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας όλο το 24ωρο, μοιράζοντας ρούχα, κουβέρτες και ζεστά ροφήματα σε όσους, παρά τις προσπάθειες και τις συνεχιζόμενες ενημερώσεις, παραμένουν στον δρόμο, εν μέσω ψύχους.

Στον τηλεφωνικό αριθμό 2105246515 του Κ.Υ.Α.Δ.Α, οι πολίτες μπορούν να καλούν και να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι, οι οποίοι έχουν ανάγκη από βοήθεια. Ήδη ο αριθμός των κλήσεων προς τις υπηρεσίες για άστεγους συμπολίτες μας έχουν πολλαπλασιαστεί και η ανταπόκριση του Δήμου Αθηναίων είναι άμεση.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το προσωπικό και της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας λόγω της κακοκαιρίας, με διαθέσιμη ιατρική βάρδια για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών στις Λέσχες Φιλίας ή σε άλλους θερμαινόμενους χώρους.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», το οποίο απευθύνεται σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους, καθώς και σε άτομα με αναπηρίες ή κινητικές δυσκολίες. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος στην τηλεφωνική γραμμή για κοινωνικά θέματα 2103428745, η υπηρεσία προχωρά στην προμήθεια αναγκαίων αγαθών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επικοινωνία για αναφορά προβλημάτων

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα παραμείνει πλήρως στελεχωμένο, προκειμένου να δέχεται κλήσεις για αναφορά προβλημάτων. Οι δημότες μπορούν να καλούν στον τετραψήφιο αριθμό 1595, καθώς και στις τηλεφωνικές γραμμές: 2105277000 και 2105287800.

Περιπολίες σε βάρδιες όλο το 24ωρο

Η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται με 24ωρες περιπολίες στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για τυχόν προβλήματα στους δρόμους.

Νωρίτερα η αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες

Την πρόωρη αποχώρηση, από τις 12 το μεσημέρι, του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω των χιονοπτώσεων που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς».

Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο Εθνικός Κήπος και οι χώροι πρασίνου

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και με προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών, σήμερα Δευτέρα 24 και μεθαύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου, παραμένουν κλειστοί όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Επίσης, για όλο το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η κακοκαιρία ο Εθνικός Κήπος και οι υπόλοιποι χώροι πρασίνου θα παραμείνουν κλειστοί.

Συνεργασία με φορείς

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για τη συντονισμένη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την κακοκαιρία: Με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία και την Πυροσβεστική.

Σε νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια

«Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας ο μηχανισμός της και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της είναι σε πλήρη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.

Σε ετοιμότητα οι Μονάδες Άμεσης Επέμβασης – Ενισχύονται με οχήματα 4χ4

Μετά από εντολή του Περιφερειάρχη ο στόλος των οχημάτων της Περιφέρειας ενισχύεται και με ειδικά οχήματα 4χ4 τα οποία θα αξιοποιούνται για τον απεγκλωβισμό πολιτών που έχουν είτε θέματα υγείας και είτε τίθεται ζήτημα έκτακτης ανάγκης μετακίνησης τους. Εκτός από τα συγκεκριμένα οχήματα στην προσπάθεια απεγκλωβισμού, όπου χρειαστεί θα συμβάλλουν και 14 οχήματα με εθελοντές της θηροφυλακής.

Να σημειωθεί ότι από χθες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι πέντε Ειδικές Μονάδες της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ για την Άμεση Επέμβαση και τον Απεγκλωβισμό ασθενών κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διατυπώνουν το σχετικό αίτημα μέσω του 1110. Με εντολή του Περιφερειάρχη ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής έχει προχωρήσει από νωρίς σήμερα το πρωί στις αναγκαίες συνεννοήσεις με το ΕΚΑΒ προκειμένου να συνεργαστούν για την άμεση παραλαβή των ασθενών στα σημεία πρόσβασης μετά τον απεγκλωβισμό.
Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Αναβολή θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην Περιφέρεια Αττικής και σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναβάλλονται κατόπιν σχετικών οδηγιών του Περιφερειάρχη και με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών, Β. Γιαννακόπουλου, τόσο οι θεωρητικές εξετάσεις, όσο και οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. H σχετική απόφαση ισχύει από σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 έως και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα