back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού – Παραμένει η μείωση 50% στις αποδοχές

Διαβάστε επίσης

Σε μικρές βελτιώσεις, διατηρώντας την μείωση των αποδοχών στο 50%, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας στην τροπολογία για την άδεια των εργαζομένων γονέων των οποίων τα παιδιά νοσούν από COVID- 19.

Ωστόσο, περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία “φωτογραφίζει” τους ανεμβολίαστους: εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα αναπληρώνουν τις ώρες εργασίας που χάθηκαν λόγω της απομόνωσης στο 100% αντί του 50% που ίσχυε, με επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, χωρίς αμοιβή.

Οι τρεις αλλαγές, προβλέπουν ότι:
  • Οι εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό θα λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και για την τέταρτη ημέρα το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (αντί του 50% από τον ΕΦΚΑ).
  • Δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορονοϊό, στην περίπτωση που έχουν νοσήσει οι ίδιοι.
  • Για εργαζόμενους που τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πρόβλεψη της τηλεργασίας ή -εάν δεν είναι εφικτή- η χορήγηση άδειας με την παροχή εργασίας μιας ώρας ημερησίως πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, χωρίς αμοιβή, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι την αναπλήρωση των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.Ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα