back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Ο διάλογος θα συνεχιστεί – Την επόμενη εβδομάδα η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Α. Μπλίνκεν: Δεν θα υποχωρήσουμε στην πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ

Για «ειλικρινείς» και «ουσιαστικές» συνομιλίες έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από το πέρας της συνάντησης τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως προετοιμασμένες αν χρειαστεί να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία. «Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ένα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Κατά την έναρξη πάντως των συνομιλιών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατέβασε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών υποστηρίζοντας ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την συνάντηση αυτή, ενώ 20 λεπτά πριν από την συνάντηση, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Ρουμανία και Βουλγαρία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα