back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μεταφορά πολικών αερίων μαζών φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς»

Διαβάστε επίσης

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου, που λαμβάνει ήδη χώρα, «πηδαλιουχεί» τη δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Καθώς αυτό θα κινείται νότια, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Αναλυτικότερα το Σάββατο:

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης από το κρύο παραμένει ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων, διατηρώντας ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες και αυξάνοντας τις επιτόπιες παρεμβάσεις του Streetwork στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος και απροστάτευτος. Σε πλήρη ετοιμότητα και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με πάνω από 80 μηχανήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι και 250 άτομα προσωπικό για την προστασία και των πολιτών.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες και από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Εν τω μεταξύ, συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Την Κυριακή

Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 06 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά
τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Την Δευτέρα

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα βροχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και όλο το νότιο
Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ολικός.

Την Τρίτη

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικές βροχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα ολικός.

Την Τετάρτη

Στα δυτικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Κατά τόπους ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

Την Πέμπτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με λίγες τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα δυτικά και νότια. Κατά τόπους ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα