back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ι. Ξιφαράς: Προωθούμε μια από τις πιο γενναίες πράξεις εξηλεκτρισμού των αστικών συγκοινωνιών στην Ευρώπη μέχρι σήμερα

Διαβάστε επίσης

Για τον εξηλεκτρισμό των δημόσιων μεταφορών καθώς και για τις ανάγκες των υποδομών φόρτισης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, κάνοντας λόγο για μια από τις πιο γενναίες πράξεις εξηλεκτρισμού των αστικών συγκοινωνιών στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

«Η χώρα μας, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που περάσαμε, έχει μείνει πίσω στον τομέα του εκσυγχρονισμού των μεταφορών και ειδικά στις δημόσιες μεταφορές. Εμείς, έχουμε την υποχρέωση όχι μόνο να φτάσουμε στο σημείο που θα έπρεπε να είμαστε αλλά να θέσουμε και τις βάσεις ώστε να μη ξανασυμβεί το ίδιο μελλοντικά», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε την ανάγκη για εξεύρεση πράσινων-οικολογικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών των μεταφορών στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου.

«Ηλεκτροκίνηση σημαίνει μειωμένες θόρυβος, μειωμένοι ρύποι, βιώσιμη αστική κινητικότητα, αύξηση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε και μείωση του θορύβου».

Σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος προγραμματισμός για ζητήματα που σχετίζονται με το ιδιωτικό όχημα και την καθημερινότητα όσο και με τις αστικές συγκοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό που «τρέχει» το υπουργείο Υποδομών για την προμήθεια 770 ηλεκτρικών, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορείων για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της προμήθειας, τα ποσοστά του στόλου που θα αποτελούνται από ηλεκτρικά οχήματα θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Εκτίμησε δε, ότι τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία θα τα δούμε να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα «Πράσινα Ταξί», που θα ανεβάζει την επιδότηση αντικατάστασης παλαιού οχήματος με ποσό που θα ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ, με ταυτόχρονη απόσυρση του παλαιού ταξί.

«Η πλειοψηφία των ταξί που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους, χρειάζεται αντικατάσταση. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες για επιδότηση φορτιστή καθώς και πρόβλεψη για επιπλέον επιδότηση για οικογένειες με έως τρία εξαρτώμενα μέλη αλλά και για ιδιοκτήτες ταξί ΑμεΑ».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προγραμματίζεται η εγκατάσταση ταχυφορτιστών στις πιάτσες των ταξί.

«Θέλουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για να γίνουν γρήγορα οι αδειοδοτήσεις. Σε ότι αφορά στα ηλεκτρικά ταξί, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει άμεσα η δράση , θεωρώ πως μέσα στο 2022 θα έχουμε αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα αρκετά καλά κοστολογημένο και γενναιόδωρο πρόγραμμα γιατί ο στόχος μας είναι όχι απλά να δώσουμε ένα μερίδιο της επένδυσης στους ιδιοκτήτες των ταξί αλλά ένα ουσιαστικό κίνητρο ώστε πολύ σύντομα να έχουμε έναν πολύ μεγάλο πράσινο στόλο οικολογικών οχημάτων και ηλεκτρικών ταξί στη χώρα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα