back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τη μη καταβολή δύο εθνικών συντάξεων

Διαβάστε επίσης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλοι τρεις σύλλογοι με αίτηση ακύρωσης κατά της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την μη καταβολή δύο εθνικών συντάξεων στον ίδιο δικαιούχο.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η εγκύκλιος, επισημαίνοντας ότι “προκαλεί δραματικές περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας”.

Το Δίκτυο εκτιμά ότι το μέτρο αυτό επιβαρύνει περίπου 170.000 δικαιούχους, με ετήσιο κόστος στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα επιβαρύνει και όλους τους νέους συνταξιούχους, που θα προκύπτουν εφεξής και οι οποίοι θα ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη εγκύκλιος ως ερμηνευτική παλαιότερου ασφαλιστικού νόμου («νόμος Κατρούγκαλου»), προβλέπει ότι θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη για όσους είναι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβίβασης, περισσότερων συντάξεων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος και εισπράττουν συντάξεις χηρείας και όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, θα χάσουν την εθνική σύνταξη που λάμβαναν έως τώρα.

Το ΕΝΔΙΣΥ, επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία άλλη περικοπή σύνταξης και ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική διάταξη νόμου εφαρμόζεται εντελώς διαφορετικά επί 5,5 χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμη και των θεσμών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα