back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η εποχή της εσωστρέφειας, η εποχή της μιζέριας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Διαβάστε επίσης

Την «ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το απόγευμα με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι εξίσου έτοιμη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στόχο τον οποίο υπηρετούν οι συμφωνίες με χώρες της περιοχής όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, οι τριμερείς συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη σημασία οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να μείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει εντατικοποίηση των επαφών για θέματα στα οποία οι δύο χώρες οφείλουν και μπορούν να συνεργάζονται, τα οποία εμπίπτουν στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», όπου η συνεργασία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής για το 2022, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΕΞ για την περίοδο 2022-2026.

«Η εποχή της εσωστρέφειας, η εποχή της μιζέριας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Και είναι σε θέση και πρέπει να διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί στο διεθνές στερέωμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή και εξωστρεφής χώρα που συνδιαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις και έχει λόγο και άποψη σε κάθε πολυμερές forum. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας είναι σε θέση και να καινοτομεί, να δείχνει τον δρόμο και να βρίσκεται μπροστά από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκές συζητήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, αλλά και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα επανέρχεται στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι «μπορούμε και οφείλουμε να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα».

Έδωσε επίσης έμφαση και στην ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της χώρας και στην οικονομική διπλωματία, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, καθώς και στην ανάγκη οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο το 2022.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα αφήνει πίσω της την δεκαετία της κρίσης και πλέον ακολουθεί μία ενεργητική πολιτική με αυτοπεποίθηση, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους της χώρας στο εξωτερικό να βρίσκονται σε εγρήγορση, γιατί, όπως τόνισε, «όπως έλεγε και συνάδελφός σας Γιώργος Σεφέρης, οι ευκαιρίες πάντα φαίνονται μεγαλύτερες όταν φεύγουν, παρά όταν έρχονται».

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα