back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στην Ελλάδα τα πρώτα RAFALE – Οι επιχειρησιακές ικανότητες και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος

Διαβάστε επίσης

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας η επίσημη υποδοχή-παραλαβή των 6 μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, τα οποία αφού έκαναν μια τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη τροχοδρομούν στην Τανάγρα όπου και θα ενταχθούν στην 332η Μοίρα «Γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας .

Η σημερινή υποδοχή αφορά τα 6 πρώτα, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια,  μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ, από τα 24 ιδίου τύπου, που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη γαλλική εταιρεία Dassault  και θα ενισχύσουν άμεσα την πολεμική μας Αεροπορία. Στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών βρίσκονται και τα πιλοτάρουν  οι πρώτοι  Έλληνες πιλότοι,  που εκπαιδεύτηκαν  στη γαλλική στρατιωτική βάση Μερικιάν , που βρίσκεται κοντά στην πόλη  Μπορντό.

Ο πρωθυπουργός  χθες ανήρτησε στα social media βίντεο της κατασκευάστριας εταιρείας με στιγμές από την εκπαίδευση Ελλήνων αεροπόρων και μηχανικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

 

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έρχονται πλήρως εξοπλισμένα. Εκτός των άλλων οπλικών συστημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν   πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά  και  πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια,  με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση,  ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Ο πύραυλος METEOR διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης,  που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό,  αλλά και καταστροφικό. Επίσης  το ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ,  δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ.  Είναι αυτό ακριβώς, που  δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία,  για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων.

Αυτός είναι και ο λόγος,  που η απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale,  «ενοχλεί» και προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Αναλυτικά,  τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE είναι της έκδοσης F3-R που ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις, από προηγούμενες , όπως το ραντάρ RBE-2AA ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων στον αέρα, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. πιλοτήριο, αυτό είναι γυάλινο, με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. 

Επίσης το RAFALE F3-R διαθέτει την πιστοποίηση των MICA NG (New Generation) και Meteor, καθώς και ατρακτιδίων εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. 

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, είναι εφοδιασμένα με πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά και με πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια, με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση, ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος, στον αέρα ή στη θάλασσα. 

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις. 

Ο πύραυλος Meteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης, που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικό. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα.
Επίσης το ίχνος των αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ. Είναι αυτό ακριβώς, που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων. Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τα ΡΑΦΑΛ δίνουν στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία πλεονεκτήματα υπεροχής στο Αιγαίο. 

Δήλωση ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής 

Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας». 

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει πως: «Η ΕΛΛΑΔΑ παραλαμβάνει σήμερα τα πρώτα της 6 Rafale. Πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα, θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη γύρω στις 12:10. Γύρω στη 1μμ, τελετή υποδοχής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη @PrimeministerGR και του πρέσβη Patrick_Maisonnave». 

Χρήστος Καπούτσης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα