back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Χαμηλώνουν» οι προσδοκίες για νέες φοροελαφρύνσεις – Μπαίνει «πάγος» σε παροχές

Διαβάστε επίσης

Μειώνονται ολοένα και περισσότερο οι προσδοκίες στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων καθώς η παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να υλοποιήσει, όπως θα επιθυμούσε, μια πιο εκτεταμμένη ελάφρυνση φόρων σε κοινωνικές ομάδες.

Το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 11 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε το 2021, η εκτόξευση του χρέους σε ποσοστό πάνω από 200% του ΑΕΠ και η ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής δεν επιτρέπει οριζόντια μέτρα και μόνιμες παρεμβάσεις, με “θύματα” κατά πρώτον την εισφορά αλλαλεγγύης που η οριστική κατάργησή της για όλους τους φορολογούμενους μετατίθεται για το 2023 και εφόσον το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση.Προς το παρόν παραμένει για φέτος “παγωμένη” μόνο για τον ιδιωτικό τομέα.

Για του χρόνου μετατίθεται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνολικό ποσοστό 5% αντί του 3% το οποίο παραμενει για φέτος στους μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ,καθώς οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο ως αποτέλεσμα της πανδημίας δεν επιτρέπουν επεκτατικές πολιτικές.

Στον νέο ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο η Μάρτιο η περαιτέρω μείωση στα εκκαθαριστικά σημειώματα για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων θα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 3%-4%, ενώ από την άλλη σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει ,λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,επιπλέον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου και οι περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Τέλος “πάγος” μπήκε στις συζητήσεις για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε πλήθος προιόντων καθώς στο υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή έχουν ξεκαθαρίσει ότι το κέρδος από μια τέτοια απόφαση θα ήταν ελάχιστο μιας και η όποια μείωση θα κατέληγε στις τσέπες των εμπόρων παρά στους καταναλωτές με ταυτόχρονη απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα