back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Σολτς αποκλείει την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο συνάντησής του στο Βερολίνο, συμφώνησαν ότι πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

“Αναμένουμε από τη Ρωσία να κινηθεί με στόχο την αποκλιμάκωση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση των στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, για παράδειγμα», δήλωσε ο Σολτς.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να προμηθεύει την Ουκρανία με οπλικά συστήματα, προκειμένου να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ο Σολτς επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου σε μία τέτοια κίνηση.

“Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολουθεί πάγια στρατηγική σε αυτό το ζήτημα, εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό περιλαμβάνει τη μη εξαγωγή φονικών όπλων”, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος. Η Ουκρανία ζητεί παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία εδώ και χρόνια, προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί έναντι πιθανής ρωσικής επίθεσης – μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Ο Σολτς, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων που θα επηρεάζουν τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας έναντι της Ουκρανίας. Ο γερμανός καγκελάριος, διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία Ουάσινγκτον-Βερολίνου αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου.

Η Γερμανία υποστηρίζει τη συμφωνία, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να είναι χώρα-τράνζιτ για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε εκπροσώπους της Ρωσίας και των κρατών του ΝΑΤΟ σε περαιτέρω γύρους συνομιλιών. “Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να θέσουν γραπτές προτάσεις στο τραπέζι του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και να αγωνιστούν για εποικοδομητικά αποτελέσματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα