back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Καλτσάς: Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε μια γυναίκα με πάθος, συναίσθημα και μαχητικότητα

Διαβάστε επίσης

Σε μια περίοδο περίοδο που το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο και υποστηρίζεται ενθέρμως εντός και εκτός συνόρων, μια πρωτότυπη έκθεση αφιερωμένη σε αυτήν τη σπουδαία προσωπικότητα με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», ανοίγει σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2022, τις πύλες της στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Μέχρι τις 11 Μαρτίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει σημαντικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της μακροβιότερης Υπουργού Πολιτισμού η οποία διεκδίκησε με πάθος την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και δεν δίσταζε να κατακεραυνώνει όλους όσοι αναφερόντουσαν σε αυτά χαρακτηρίζοντας τα ως «Ελγίνεια».

Η έκθεση η οποία ήταν προγραμματισμένη για το 2020, ακριβώς στη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της αλλά αναβλήθηκε δυο φορές λόγω της πανδημίας, αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με τη συνεργασία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και η είσοδος σε αυτήν είναι δωρεάν.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Νικόλαος Καλτσάς, τόνισε ότι στόχος είναι να παρουσιάσει σφαιρικά την πολύμορφη και πολυδιάστατη προσωπικότητα της Μελίνας, σε κάθε επίπεδο, αναδεικνύοντας τη ζωή, τα όνειρα και τους αγώνες της αξέχαστης ηθοποιού, της υπουργού Πολιτισμού, της αγωνίστριας της Δημοκρατίας.

«Η Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε ως καλλιτέχνης και εξελίχθηκε σε μια πολιτικό διεθνούς εμβέλειας και φήμης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την έκθεση, να ” φωτίσουμε” κάθε πλευρά της προσωπικότητά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν τραγουδούσε ποτέ με βάση τις καλές φωνητικές της χορδές, τραγουδούσε μέσα από τα στήθια της, έβγαζε συναίσθημα στις ερμηνείες της. Υπήρξε μια γυναίκα με πάθος, συναίσθημα και μαχητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Καλτσάς αποκάλυψε ότι η 18η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία κάνει πρεμιέρα η έκθεση, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς το «18» υπήρξε ο αγαπημένος αριθμός της Μελίνας.

«Είναι σημαδιακός ο αριθμός 18 για τη ζωή της Μελίνας, την καθόριζε και την ακολουθούσε. Γεννήθηκε 18 Οκτωβρίου, γνώρισε τον Ζυλ Ντασέν στις 18 του μήνα, στις 18 παντρεύτηκαν και στις 18 προγραμμάτιζαν κάθε τους πρεμιέρα. Γι’ αυτό κι εμείς επιλέξαμε να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης στις 18 Ιανουαρίου».

Την έκθεση η οποία χωρίζεται σε τρεις ενότητες που αφορούν στην κινηματογραφική της πορεία, στην θεατρική και στην πολιτική της δράση, «ντύνει» πολύ σημαντικό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό καθώς και προσωπικά της αντικείμενα της Μελίνας Μερκούρη κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Καλτσά, εκτίθενται για πρώτη φορά.

Μεταξύ άλλων, το κοινό θα θαυμάσει κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, ακόμα και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη.

«Όλοι ήξεραν τη Μελίνα Μερκούρη ως πολιτικό ή ως ηθοποιό αλλά κανείς δεν ήξερε -για παράδειγμα- σε πόσες ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις έχει πρωταγωνιστήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δημιουργήσει δύο ξεχωριστές προβολές, μία για τη Μελίνα στο θέατρο και μία για τη Μελίνα στον κινηματογράφο. Μέσα από αυτά τα βίντεο, το κοινό θα γνωρίσει τη μεγάλη της σταδιοδρομία, από το 1946 που ξεκίνησε μέχρι και το 1980, όταν και πραγματοποίησε την πρώτη και τελευταία της εμφάνιση στην Επίδαυρο, υποδυόμενη την Κλυταιμνήστρα, στην «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν».

Εξάλλου, όπως είπε, υπάρχουν πολλά επιπλέον στοιχεία της αξιομνημόνευτης δράσης και του έργου της Μελίνας Μερκούρη τα οποία το ευρύ κοινό δεν τα γνώριζε και μέσα από την έκθεση στην Τεχνόπολη θα έχει την ευκαιρία να τα μάθει.

«Έχει συνειδητοποιήσει κανείς τί έχει θεσπίσει ως Υπουργός Πολιτισμού; Αναμόρφωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δημιούργησε τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, δρομολόγησε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, καθιέρωσε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ήταν η πρώτη η οποία δυνατά και με πάθος διεκδίκησε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αγωνίστηκε για να επανέλθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση και αποδεικνύουν ότι η Μελίνα δεν ήταν το ένα ή το άλλο, ήταν πολλά πράγματα μαζί, ήταν όλα μαζί».

Έκθεση:« Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»

Γενική εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

Γενική επιμέλεια – Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή | 11.00 – 20.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

Είσοδος ελεύθερη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα