back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από την κοινωνική και τη δημόσια ζωή

Διαβάστε επίσης

Η ηγεσία του φονταμενταλιστικού σουνιτικού κινήματος των Ταλιμπάν θεσμοθετεί ευρείας κλίμακας, συστηματικές διακρίσεις βάσει του φύλου και προχωρά στην άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ομάδα 36 ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μας ανησυχούν οι συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες να αποκλειστούν οι γυναίκες από την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική σφαίρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας» της νοτιοανατολικής Ασίας, ανέφερε η ομάδα των ειδικών.

Οι ανησυχίες της είναι ακόμη πιο έντονες «για τις γυναίκες που ανήκουν σε εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, όπως αυτές των Χαζάρων, των Τατζίκων, των Ινδουιστών και άλλων κοινοτήτων οι διαφορές ή η ευκολία εντοπισμού των οποίων τις καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτες», πρόσθεσε.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, οι Ταλιμπάν επιβάλλουν σειρά περιοριστικών μέτρων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Στις περισσότερες γυναίκες απαγορεύθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι οδηγοί ταξί έλαβαν εντολή να μην παραλαμβάνουν γυναίκες εάν δεν φορούν συγκεκριμένο είδος χιτζάμπ. Οι γυναίκες φοβούνται αντίποινα αν βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή, σε ρόλο κηδεμόνα.

Οι πολιτικές αυτές πλήττουν «τη δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, ωθώντας τις ακόμη βαθύτερα στη φτώχεια», προειδοποίησε η ομάδα των ειδικών. «Οι γυναίκες που έχουν νοικοκυριά πλήττονται ακόμη περισσότερο, καθώς τα δεινά τους επιδεινώνει η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

«Ιδιαίτερη και σοβαρή ανησυχία» προκαλεί στην ομάδα των ειδικών η συνεχιζόμενη στέρηση από πλευράς των Ταλιμπάν του δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία, τονίζεται σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Θεσμοί που είχαν δημιουργηθεί για να βοηθούν και να προστατεύουν ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια – το υπουργείο Γυναικών, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες… – έχουν κλείσει ή έχουν καταληφθεί από τους ισλαμιστές.

Γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων σε βάρος τους συνεχώς τους τελευταίους πέντε μήνες, αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην ελευθερία. Μαχητές των Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν, απείλησαν ή έθεσαν υπό κράτηση επανειλημμένα γυναίκες που συμμετείχαν σε τέτοιες κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα