back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ένα βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο δημιουργείται στον δήμο Παιανίας

Διαβάστε επίσης

Ο δήμος Παιανίας θα αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο και βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο, περίπου σε δύο χρόνια, καθώς το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 4.686.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην «Ανέγερση 6θέσιου σχολείου για τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Παιανίας.

«Έχουμε τεράστιο έλλειμμα σχολικών κτιρίων όσον αφορά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο, ως δημοτική Αρχή, βάλαμε το θέμα σε προτεραιότητα. Ως δήμος δεν είχαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης. Απευθύνθηκα στην ΑΜΚΕ Αιγέας στον πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην έκκληση μου χωρίς δεύτερη κουβέντα και όταν μου παραδόθηκε η μελέτη, την υπέβαλλα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

2 νηπιαγωγεία και ένα ειδικό σχολείο, στη συνέχεια

«Παράλληλα σε συνεργασία με τις Κτηριακές Υποδομές Α. Ε. έχω παραχωρήσει ένα χώρο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό σχολείο, το οποίο θα είναι υπερτοπικής σημασίας. Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αττικής. Επίσης οι Κτηριακές Υποδομές ετοιμάζουν για τον δήμο, δύο μελέτες για τη δημιουργία νηπιαγωγείων, ένα στα Γλυκά Νερά και ένα στη Παιανία. Η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη αύξηση πληθυσμού και συνεπώς αύξηση των αναγκών. Ευτυχώς επί του παρόντος στον τομέα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουμε τόσο μεγάλες ανάγκες» προσθέτει ο κ. Μάδης.

«Όπως εκτιμώ η διαδικασία αποπεράτωσης του βιοκλιματικού 5ου Δημοτικού Παιανίας θα είναι διάρκειας περίπου δύο ετών. Η περιοχή μας, βεβαίως, έχει και την ιδιαιτερότητα της υπάρξης πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων, οπότε στη διαδικασία ανέγερσης του σχολείου συμμετέχει και η αρχαιολογική υπηρεσία».

Το βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο

Η μελέτη, που έχει χρηματοδοτηθεί από την ΑΜΚΕ Αιγέας, προβλέπει την ανέγερση βιοκλιματικού κτιρίου στην περιοχή Ανοιξη Παιανίας. Αποτελείται από 6 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και λοιπούς χώρους υποστήριξης ή βοηθητικής χρήσης. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του οικοπέδου.

Στο επίπεδο του ισογείου στεγάζονται 3 αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο δασκάλων και το γραφείο του διευθυντή, η γραμματεία, ο χώρος φύλακα-συντηρητή, αποθήκη σχολικών βιβλίων, ιατρείο, κυλικείο, το συγκρότημα των χώρων υγιεινής των μαθητών, οι χώροι υγιεινής κοινού –προσωπικού και ΑΜΕΑ και 2 γραφεία , ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Η κουζίνα και το εστιατόριο τοποθετούνται στο άκρο του κτιρίου εξασφαλίζοντας σχετική αυτονόμηση από τις αίθουσες και εύκολη τροφοδοσία. Στον α΄ όροφο στεγάζονται 3 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια και η βιβλιοθήκη του σχολείου. Επιπλέον το 5ο Δημοτικό Σχολείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων – με ανεξάρτητη πρόσβαση ώστε να χρησιμοποιείται και από φορείς της περιοχής- και Σκηνήενώ στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό διαμορφώνεται στέγαστρο, ο χώρος του οποίου προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός προσβλέπει στην εξασφάλιση άνετου μικροκλίματος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο, επιδιώκει την προσαρμογή του στο τοπικό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον και στοχεύει στην αξιοποίηση των θετικών περιβαλλοντικών παραμέτρων ώστε να ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες όλο τον χρόνο και να επιτυγχάνει περιορισμό στην κατανάλωση συμβατικών πηγών ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι θέσεις στάθμευσης χωροθετήθηκαν έτσι ώστε να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δέντρα και επιπλέον φυτεύεται ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του ακαλύπτου γύρω από τα κτίρια.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα