back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Ο πρόεδρος των Τόρις δεν συμφωνεί ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου με τα πάρτι

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, Όλιβερ Ντάουντεν, δήλωσε σήμερα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρά το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο της καραντίνας, γιατί έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, ανάμεσά τους και η έκκληση που έκανε στους πολίτες να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, κάτι που βγάζει τη χώρα από το νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Οι βρετανικές αρχές έχουν δει “θετικά δεδομένα” σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού που μας δίνουν “μια ανάπαυλα για ελπίδα και αισιοδοξία” ότι η χώρα “ξεπερνάει το χειρότερο στάδιο της Όμικρον”, είπε ο Ντάουντεν.

Το σκάνδαλο με τα πάρτι έχει προκαλέσει εκκλήσεις για παραίτηση του Τζόνσον, ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα, και έχει δώσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Σύμφωνα πάντως με τον Ντάουντεν, ο Τζόνσον θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κουλτούρα στους κόλπους της κυβέρνησής του που είχε ως αποτέλεσμα την διοργάνωση πολλών συγκεντρώσεων του προσωπικού της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των λοκντάουν.

Ο Τζόνσον έχει ζητήσει συγγνώμη επειδή είχε συμμετάσχει και ο ίδιος σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Μάιο του 2020, όπου το προσωπικό είχε κληθεί να φέρει τα δικά του ποτά σε μια περίοδο όπου ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί και απαγορεύονταν σχεδόν απολύτως οι κοινωνικές συναναστροφές.

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων για το ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τις οδηγίες που η ίδια εξέδιδε στη διάρκεια της καραντίνας, μια εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα εξετάσει τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο πάρτι, αλλά και για άλλα, ανάμεσά τους και δύο ξεχωριστά που έγιναν την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

“Πρέπει να πληροφορηθούμε τα γεγονότα και έπειτα ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσει την κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ”, είπε ο Ντάουντεν σήμερα στο Sky News.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρουσία του Τζόνσον στα πάρτι κατά παράβαση των μέτρων για τον κορονοϊό.

“Δεν υποτιμάω ούτε στο ελάχιστο ότι τα γεγονότα που έχουμε δει ήταν απολύτως λανθασμένα. Με εξόργισαν, το ίδιο και τους ψηφοφόρους μου, το ίδιο και ολόκληρη τη χώρα”, διευκρίνισε.

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε σήμερα ότι ο Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει την σοβαρότερη απειλή για την ηγεσία του από το 2019 που ανήλθε στην εξουσία, θα προσπαθήσει να κλείσει το ζήτημα με μια μαζική απομάκρυνση προσώπων από το επιτελείο του και με ένα πλήθος λαϊκιστικών πολιτικών.

Από την πλευρά της η Sunday Express έγραψε ότι ο πρωθυπουργός θα άρει όλα τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τηλεργασία, όπου αυτή είναι εφικτή. Το δημοσίευμα επικαλείται μια κυβερνητική πηγή.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ντάουντεν απάντησε: “Είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά σαφώς θα περιμένουμε τα δεδομένα που θα υπάρχουν όταν θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση προτού την λάβουμε”.

Έπειτα από μια ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων που οφείλεται στην Όμικρον έχουν αρχίσει να μειώνονται τώρα τα κρούσματα. Η Βρετανία ανέφερε σχεδόν 82.000 νέα κρούσματα χθες, λιγότερο από τα μισά από την κορύφωσή τους στις αρχές Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα