back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Κωνσταντίνου: Ο κλάδος της εστίασης πρέπει να στηριχθεί, δεν έχουμε άλλες αντοχές

Διαβάστε επίσης

«Σήμα κινδύνου» για το μέλλον των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης εξέπεμψε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων – Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΚΕΔΙ), κ. Νίκη Κωνσταντίνου.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση, επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου που έχουν πληγεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντίνου, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι  στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος, έκανε λόγο για ένα αναγκαίο μέτρο που αν υλοποιηθεί θα μπορέσει να δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις.

«Δεν έχουμε άλλες αντοχές. Τέτοιες κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης πρέπει να γίνουν και θα μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Επίσης, ανέφερε:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

«Το κόστος είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλο. Για παράδειγμα, ο λογαριασμός μιας επιχείρησης που ήταν παραδοσιακά κοντά στα 1800 ευρώ μηνιαίως, έχει ανέλθει στις 4.500-5.000 ευρώ. Και σε αυτήν τη συγκυρία που δεν μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα ή εισπράττουμε πολύ λίγα, περίπου στο 30% της δυναμικής μας, δεν μπορούμε να καλύψουμε και αυτό το κόστος. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να το δει σοβαρά. Εμείς σκεφτόμαστε ακόμα και τη δημιουργία virtual πάρκων ώστε να βρούμε τρόπους να παράξουμε ρεύμα. Τέτοια τιμολόγια δεν μπορούμε πλέον να τα καλύψουμε».

 

ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

«Υπάρχει  μεγάλη πτώση του τζίρου. Τα μαγαζιά μας εξυπηρετούν την ανάγκη για φαγητό στο σπίτι, δηλαδή την υπηρεσία delivery και ίσως να καταφέρουν να καλύψουν κάποιους λογαριασμούς τους. Τίποτε άλλο. Σαφώς και δεν ευθύνεται καμία κυβέρνηση για τον ύπαρξη του κορονοϊού. Θα φταίνε όμως αν κλείσουν τα μαγαζιά μας και πεινάσουν οι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους. Πρέπει να στηριχθούμε. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να ξανανοίξουν. Ιδίως τα συνοικιακά καφέ- μπαρ. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν άντεξαν γιατί δεν παρείχαν φαγητό επομένως δεν είχαν καμία δυνατότητα να μεταστρέψουν τη δουλειά σε delivery την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν.

Η κατάσταση είναι τραγική. Συνάδελφοί μας κλείνουν τα μαγαζιά τους και ψάχνουν δουλειά. Κοντεύουμε να γίνουμε γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου δεν αποτελείται από τεράστιες μονάδες. Είναι όλα εκείνα τα μαγαζιά που μπορείς να πιείς τον καφέ σου, να φας ή να πιείς ένα ποτό στη γειτονιά σου. Είναι το μικρό μαγαζί, η ταβέρνα που θα ακούσεις και τη μουσική σου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εξόφλησαν ούτε τον εφοδιασμό πρώτων υλών της Πρωτοχρονιάς. Πόση πλάτη να βάλουν πια και οι προμηθευτές; Υπάρχουν συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν αρχίσει να πωλούν τα σπίτια τους, την πρώτη ή τη δεύτερη κατοικία τους προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τα χρέη τους και να συντηρήσουν την επιχείρησή τους, να σώσουν το μαγαζί τους».

ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

«Δεν έχουμε καμία κάλυψη. Σαφώς και υπάρχει κάλυψη στο πιο πολύτιμο κομμάτι που είναι οι εργαζόμενοί μας αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διακανονισμός αποπληρωμής της οφειλής και να γίνει η σχετική ρύθμιση.

Επίσης, υπάρχουν και αυξήσεις στα ενοίκια, όπως έχουν καταγγείλει πολλοί συνάδελφοί μας. Ακόμα και οι μειώσεις, δεν έγιναν αποδεκτές στις περιπτώσεις που είχαμε ανανεώσεις μισθωτηρίων. Έπρεπε δηλαδή να  καλυφθεί το ενοίκιο σε ποσοστό 100%. Ο ισχυρός πλέον επιβάλλεται. Αυτό δεν  μπορεί να το ρυθμίσει κανένα κράτος. Αφορά την καλή τη πίστει συναλλαγή εντός της χώρας. Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι που πλήρωσαν στο 100% τα ενοίκια υπό το φόβο των Ιουδαίων, υπό την απειλή ότι δεν θα μπορέσουν να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους».

 

ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ

«Τα πινάκια των Πρωτοδικείων όλης της χώρας είναι γεμάτα από μηνύσεις και αγωγές εναντίων των επιχειρήσεων για Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα. Θα έπρεπε  να υπάρχει – όπως γίνεται παντού στο εξωτερικό – πάροχος μουσικής. Η μουσική προάγει την ελευθερία. Η Τέχνη δεν μπορεί να σκλαβώνει τον κόσμο. Ας υπάρχει μια συνδρομητική υπηρεσία των πνευματικών δικαιωμάτων  και κάθε επιχείρηση να δίνει μια συνδρομή στο Υπουργείο Πολιτισμού. Χρειάζεται ένα καλορυθμισμένο πλαίσιο δράσης».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα