back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οικογένειες Παπανδρέου – Μητσοτάκη: 20 συνεντεύξεις, ένα βιβλίο, ένα «χρονικό» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Δύο οικογένειες που συνέδεσαν και συνδέουν τη διαδρομή τους με την σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.

Είκοσι συνεντεύξεις με το μαγνητόφωνο της Όλγας Μπακομάρου, που έγιναν πρωτοσέλιδα και συζητήθηκαν. Με συνομιλητές τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές Παπανδρέου – Μητσοτάκη και μέλη των οικογενειών τους, που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Το βράδυ της Δευτέρας αυτή η διαδρομή τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια στην παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Οικογένειες Παπανδρέου – Μητσοτάκη 20 συνεντεύξεις» των εκδόσεων «Αρμός» που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων.

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο επικοινωνιολόγος Λευτέρης Κουσούλης και η συγγραφέας του βιβλίου Όλγα Μπακομάρου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο οποίος έβαλε τη δική του πινελιά καταθέτοντας τις προσωπικές εμπειρίες του μέσα από τη διαδρομή του στο πολιτικό ρεπορτάζ. Στην εκδήλωση δεν κατάφερε να παραστεί για προσωπικούς λόγους η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μέσα από τις συνεντεύξεις που περιλαμβάνονται, κατά χρονολογική σειρά, στο βιβλίο αυτό – και έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο περιοδικό Γυναίκα – ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μαργαρίτα Παπανδρέου και δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, ο Γιώργος και η Σοφία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Μαρίκα Μητσοτάκη και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας οι ίδιοι, γυρίζουν πίσω τον προβολέα. Στο κέντρο της Μεγάλης Σκηνής. Συνθέτοντας ένα «χρονικό», μια «μαρτυρία» του μεταπολιτευτικού παρελθόντος, άρρηκτα δεμένη με την Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος.

«Οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχαν φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Είναι δύο μυθικά πρόσωπα που πέρα όμως από την πολιτική διαδρομή τους έχουν και χιλιάδες ανθρώπινες στιγμές. Πρόκειται για δύο πολιτικούς που δρομολόγησαν με τις πράξεις τους την σύγχρονη αστική δημοκρατία του τόπου». Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης ανοίγοντας την εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου.

Η αντιπαλότητας τους ήταν η πολιτική ζωτικότητα της χώρας

Για την αντιπαλότητα και την σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστών, η οποία όμως αντανακλά την πολιτική ζωτικότητα της χώρας, έκανε λόγο ο επικοινωνιολόγος Λευτέρης Κουσούλης, ο οποίος για περίπου δύο χρόνια είχε βρεθεί στο επιτελείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Αν. Παπανδρέου και Κων. Μητσοτάκης είναι δύο πολιτικά πρόσωπα που θα μείνουν «άσβεστα στη μνήμη του ελληνικού λαού». Μέσα από την πολιτικής του διαδρομή συνέχισε ο ίδιος αποκρυσταλλώθηκαν οι συνθήκες μιας μεγάλης περιόδου και έγιναν ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας.

Η πολιτική συναίνεση μέσα από την ιδεολογική αντιπαράθεση

Μια άλλη διάσταση στην ιστορία των δύο οικογενειών έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Έφερε στο προσκήνιο μια άγνωστη για πολλούς ιστορία της γνωριμίας του με την Ντόρα Μπακογιάννη «από μικρά παιδιά» όπως είπε στο σπίτι της οικογένειας Παπανδρέου στο Καστρί, όταν οι πατεράδες και των δύο ήταν μέλη της Ένωσης Κέντρου με τον παππού του, τον Γεώργιο Παπανδρέου, να είναι πρόεδρος του τότε κόμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία του με την Ντόρα Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τόνισε ότι μέρος της λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι και η ύπαρξη των κομμάτων και των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων και διαφορών τους.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα των ιδεολογιών απέναντι στο λαϊκισμό και στα παιχνίδια εξουσίας, ενώ σημείωσε ότι είναι: «Αναγκαία η πολιτική συναίνεση και οι βαθιές μεταρρυθμίσεις απέναντι στις δύσκολες προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα».

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Χατζηδάκης πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής της ΝΔ που υπήρξε προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε στη συζήτηση σημείωσε: «Ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δεν υπήρχε μίσος. Υπήρχαν πολιτικές διαφορές αλλά οι δυο τους μιλούσαν στο τηλέφωνο αντάλλαζαν γνώμες και απόψεις».

Ιδανικοί συνομιλητές

Κλείνοντας την εκδήλωση, η συγγραφέας Όλγα Μπακομάρου τόνισε ότι οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ήταν ιδανικοί συνομιλητές. Δεν έθεταν όρους στις συνεντεύξεις τους» και υπογράμμισε: Η διαδρομή τους είναι ένας επίμονος προβολέας στην πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης…

Παναγιώτης Θεοδωροπουλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα