Τα διαφορετικά μαγειρικά λάδια έχουν διαφορετικούς σκοπούς και γευστικά προφίλ, επομένως η αλλαγή του λαδιού μαγειρέματος κάθε τόσο μπορεί να κάνει πραγματικά το φαγητό σας πιο νόστιμο και υγιεινό.
Ξεκινάμε από τον «βασιλιά» των φυτικών ελαίων, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι και το λιγότερο επεξεργασμένο, άρα αυτό με το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος σε σύγκριση με άλλους τύπους λαδιών. Θεωρείται ως το πιο υγιεινό λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το λάδι καρύδας είναι άπως αμφιλεγόμενο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λιπαρά, που έχει οδηγήσει την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας να τονίζει ότι το συγκεκριμένο έλαιο μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Ωστόσο, το λάδι καρύδας παραμένει από τις πιο δημοφιλείς επιλογές φυτικών ελαίων, καθώς θεωρείται καλή πηγή ενέργειας και ένα υλικό που συναντάμε σε πολλές δίαιτες.
Το λάδι από αβοκάντο είναι από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις μας και το ξεχωρίζουμε γιατί είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα, ενώ περιέχει και βιταμίνης A, D και Ε. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, που είναι σημαντικά για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και την ανάπτυξη οφθαλμικών παθήσεων.