back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ε. Λέκκας: Δεν υπάρχει θέμα με τον σεισμό στη Φλώρινα, έχει εκτονωθεί σταδιακά η δραστηριότητα

Διαβάστε επίσης

 

Στον Αθήνα 984 και στο Νίκο Καρούτζο μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με την κατάσταση στη Φλώρινα μετά τους σεισμούς και τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Κάλυμνο, χωρίς να αποκλείσει ενδεχόμενο μεγάλης δόνησης στη χώρα, λόγω της σεισμικότητας του εδάφους. Χαρακτήρισε δε εντελώς λανθασμένη την προσέγγιση για προαναγγελία σεισμών και επικινδυνότητας συγκεκριμένων περιοχών, με την επισήμανση ότι γενικότερα, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση.

«Το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού υπάρχει για την Ελλάδα. Εμείς ως ΟΑΣΠ και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουμε την ευθύνη όλης της χώρας. Επειδή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ούτε το χρόνο εκδήλωσης σεισμού, ούτε τις περιοχές υψηλού κινδύνου, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλη την Ελλάδα, αν κι όποτε συμβεί κάτι τέτοιο» είπε.

Για τον σεισμό στη Φλώρινα, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τη δυσκολία που παρουσιάζει ο συνδυασμός τήρησης των μέτρων για την πανδημία, με την ανάγκη παραμονής των κατοίκων σε εξωτερικούς χώρους -μέσα σε έντονα καιρικά φαινόμενα- εξ αιτίας του φόβου κατάρρευσης κτισμάτων.
Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υπάρχει θέμα στη Φλώρινα. Έχει αποσβεστεί σταδιακά η σεισμική δραστηριότητα. Διατηρούμε μόνο μια μικρή επιφύλαξη, λόγω της εκδήλωσης πάνω από 20 σεισμών, έντασης άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Γενικά, το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.
Ο δομημένος ιστός της πόλης δεν έχει υποστεί ζημιές, και απ ό,τι φαίνεται η κατάσταση εκτονώνεται. Οι κάτοικοι μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους χωρίς κίνδυνο, προκειμένου να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό και από το ψύχος. Είναι περίπου 50 παλιές και ακατοίκητες κατοικίες, που έχουν υποστεί ζημιές».
Παράλληλα, επισήμανε ότι συνεχίζονται η καταγραφή των ζημιών και οι έλεγχοι από συνεργεία μηχανικών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Αναφερόμενος στις βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κάλυμνο προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης, όπως και στις γεωργικές καλλιέργειες, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «πολύπλοκο θέμα λόγω του συνδυασμού πλημμυρικών φαινομένων με κατολισθήσεις εδαφών και πετρωμάτων. Φαινόμενα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του οδικού δικτύου και των μικρών οικισμών Σκάλια και Παλιόνησος».

Και πρόσθεσε πως για την αντιμετώπισή τους έχουν εκπονηθεί μελέτες  με στόχο την απομείωση των κινδύνων στο νησί, προναγγέλλοντας την εκτέλεση ειδικών έργων με λιθοφράγματα, πλέγματα συγκράτησης και άλλα μέσα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα