back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ν. Σταμπολίδης για θραύσμα Fagan: Σημαντικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα μουσεία με κορύφωση το Βρετανικό

Διαβάστε επίσης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί η απόδοση του “θραύσματος Fagan” από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο Ιταλίας στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Σοφία Μπερετάνου ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό θραύσμα- τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς- και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες ενώ είναι το πρώτο θραύσμα που επιστρέφεται από μουσείο του εξωτερικού στο Μουσείο της Ακρόπολης.

‘Όπως υπογράμμισε η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί σημαντικό βήμα, «ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλα μουσεία και ευρωπαϊκές πόλεις, με κορύφωση την επιστροφή και την επανένωση από το Βρετανικό Μουσείο» τόνισε, προσθέτοντας ότι το “θραύσμα Fagan” δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με τη προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον.

«Υποθέτω πως μέσα στο 2022 το Ιταλικό κοινοβούλιο θα πάρει την απόφαση έτσι ώστε θεσμικά να μείνει ες αεί στην Ελλάδα»

Το θραύσμα Fagan είναι απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα από πεντελικό μάρμαρο, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων Θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό. Tο αριστερό κομμάτι του λίθου βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ το δεξιό στο Βρετανικό Μουσείο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα