back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Γενικά συμπτώματα» του Τάκη Καμπύλη

Διαβάστε επίσης

«Ίσως σε λίγα χρόνια να ανακαλυφθεί και μάσκα για την ψυχή, μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από αυτές που έχουν γεμίσει σαν αδέσποτα την πόλη».

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οικονομική αξία στο χρηματιστήριο. Αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή, τις συνθήκες, την τύχη, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Στον καιρό της πανδημίας, πέντε άνθρωποι μονολογούν. Ένας ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος και μοναδικός Έλληνας εθελοντής στις παγκόσμιες δοκιμές για το εμβόλιο, ο θυμωμένος γιος ενός κατεστραμμένου επιχειρηματία, η μητέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ, ένας καφετζής αιώνιος παρατηρητής των γύρω του και ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος. Πέντε ιστορίες, απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, πέντε άνθρωποι παραιτημένοι, οργισμένοι, εγκαταλελειμμένοι, υποταγμένοι, ασθενείς και οδοιπόροι σε ένα τρένο που έχει ήδη εκτροχιαστεί.

Ο γνωστός δημοσιογράφος μετά το πρώτο του μυθιστόρημα, το πολυεπίπεδο «Γίγαντες και φασόλια», επιστρέφει με μία σύντομη νουβέλα, η οποία θέτει διαρκώς  κρίσιμα ερωτήματα. Οι όποιες απαντήσεις απαιτούν την αναγκαία χρονική απόσταση. Το έργο του Τάκη Καμπύλη διαδραματίζεται στο δύσκολο παρόν, εντελώς στο σήμερα, γι’ αυτό και έχει εξέχουσα σημασία. Αποτυπώνει εύστοχα τις ανησυχίες, τις αβεβαιότητες, την ανασφάλεια μιας εποχής. Τα γενικά συμπτώματα έχουν εκδηλωθεί, όμως για να βρεθεί θεραπεία χρειάζεται χρόνος.

«Τι θα πει “συνηθισμένος άνθρωπος’’, άντε βγάλε άκρη. Συνηθισμένος άνθρωπος θα είσαι, τι άλλο; Ούτε καν τον εαυτό μας δεν καταφέρνουμε να εκπλήξουμε, κι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, κυνηγάει χίμαιρες ή κρύβει μέσα του σκοτάδια. Σ’ αυτό μόνο διαφέρουμε, αν και πάλι δεν είμαι σίγουρος: στα σκοτάδια. Εκεί χτίζεται καθένας μας. Κι αυτό που βγαίνει στο φως δεν είναι παρά ό,τι ξεφεύγει από το σκοτάδι μέσα μας. Άλλος είναι ο λύκος στη φωλιά του κι άλλος έξω απ’ αυτή».

Η νουβέλα του Τάκη Καμπύλη «Γενικά συμπτώματα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα